PODGORICA - Ministar za ljudska prava Ferhat Dinoša napustiće funkciju pod pritiskom javnosti zbog stavova o gej populaciji, koji su od boraca za ljudska prava ocenjeni kao nedemokratski i suprotni preporukama Evrope.

Nezvanično, i premijer Igor Lukšić je „zamolio“ Dinošu da bez mnogo pompe podnese ostavku i pređe na rad u diplomatiju. Prema saznanjima „Novosti“, ministar je zainteresovan, pre svega, za mesto ambasadora Crne Gore u Prištini.

Sam Dinoša je u petak delimično potvrdio da bi karijeru mogao da nastavi kao diplomata, ali tvrdi i da će ostati na ministarskoj funkciji do „Parade ponosa“ koja je zakazana za 31. maj.

- Eventualnu odluku o mom diplomatskom angažmanu morao bi da donese Glavni odbor Demokratske unije Albanaca čiji sam član - izjavio je ministar Dinoša. - Ovaj posao nastavljam, u najmanju ruku, dok se parada odradi, što potvrđuje da ne postoji nikakav vid pritiska...

U diplomatskim krugovima, međutim, može se čuti da su nesuglasice sa Dinošom aktuelizovale nezadovoljstvo alabanskih stranaka što su zaobiđene prilikom odlučivanja o tome ko će biti diplomatski predstavnik Crne Gore za Kosovo, čiju nezavisnost je crnogorska vlada priznala pre više od dve godine.

Navodno, na mestu ambasadora je već viđen Radovan Miljanić, bivši direktor javnog servisa, ali bi sada to, svi su izgledi, moglo da bude preinačeno.