Ne daju crkve i manastire

V. R.

sreda, 16. 03. 2011. u 20:22

Не дају цркве и манастире
Crna Gora: Poruka Episkopskog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske vladajućem režimu. Poziv vlasti da obnovi crkvu Svetog Petra Cetinjskog

PODGORICA - Episkopski savet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori poručio je u sredu da će svim pravno dopustivim sredstvima štititi crkvenu imovinu koja je u posedu Crkve i, kako su rekli, uzurpiranu, za koju očekuju da će biti vraćena pravom vlasniku, saopšteno je nakon sednice Episkopskog saveta u Pljevljima. Na sednici je konstatovan nedostatak zakona o pravnom položaju crkava i verskih zajednica, zbog čega, kako se navodi, dolazi do neretkih zloupotreba pojedinaca, nedobronamernih prema Crkvi.

Episkopski savet, kome predsedava mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pozvao je crnogorsku vlast da obnovi crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

- Namesto nepriličnih i nezakonitih poziva na otimanje hramova i druge crkvene imovine, pozivamo vlast u Crnoj Gori da obnovi crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, koja je nasiljem, i uz direktno protivljenje Crkve i mnogih javnih i kulturnih delatnika, srušena pre 40 godina - navodi se u saopštenju.

HIDROELEKTRANE EPISKOPSKI savet podseća nadležne u Crnoj Gori, koji imaju presudnu reč povodom izgradnje hidroakumulacija na Morači, da su dužni da uzmu u obzir mnogobrojne stavove stručne javnosti, koji ukazuju da predloženim rešenjima nije obezbeđena adekvatna zaštita manastira Morače, kao i biodiverziteta i ekološke celine kanjona Morače do Skadarskog jezera.

Povodom nedavnog poziva premijera Igora Lukšića na dijalog, u vezi sa, navodnim, sporom o vlasništvu nad Cetinjskim manastirom, Episkopski savet je poručio da je za dijalog sa svim legitimnim predstavnicima tradicionalnih crkava i verskih zajednica otvoren i biće uvek otvoren, što se Pravoslavne crkve tiče.

- Ali, dijalog sa pseudocrkvenim zajednicama i bivšim ili lažnim sveštenicama nikada nije bio, niti će ubuduće biti moguć, upravo zato što bi takav „dijalog“ predstavljao ugrožavanje samog bića Crkve i njene spasonosne misije u svetu - kaže se u saopštenju i dodaje da „kao takva, takozvana CPC od svog osnivanja 2000. godine postoji i deluje, ali nema pravo da uzurpira dostojanstvo, ime i imovinu institucije Pravoslavne crkve, koja u Crnoj Gori deluje uz neprekinuti kontinuitet“ već duže od osam vekova.

Episkopski savet se bavio i predstojećim popisom stanovništva i navodi da je njegov cilj statističko utvrđivanje mnogih činjenica, ali, kako se dodaje, „u naša smutna vremena“ ima i dodatno značenje i namere.

- Svako ima pravo, pa i obavezu, da se slobodno i bez ikakvog straha i pritiska izjasni o svom identitetu. Pozivamo da se svi građani Crne Gore oslobode straha nakupljenog, naročito, u periodu nasilja posle Drugog svetskog rata i slobodno se izjasne o svom verskom, nacionalnom i jezičkom identitetu, utemeljenom na istorijskom kontinuitetu Crne Gore i svojih predaka - saopštili su eparhijski arhijereji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)