BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je “Novostima” da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, u kojoj je trenutno 167 obolelih od virusa novog gripa H1N1 - očekivana i ne odudara od sezonskog gripa, koji se javlja u zimskom periodu.

- U poslednja 24 sata imamo 11 novoobolelih, a u celoj RS imamo 84 hospitalizovana pacijenta obolela od novog gripa. Do sada smo imali dva smrtna slučaja, jedna mlađa i druga osoba srednje dobi. Treba očekivati da će početkom školske godine sigurno doći do povećanja obolelih i ispoljavanja virusa gripe H1N1 u svom punom obliku. Ipak, ovo ništa ne odudara od sezonskog gripa koji se javlja tokom zimskog perioda - istakao je Škrbić.

On je podsetio da su iz Ministarstva ranije upozoravali da će se novi grip ponovo pojaviti, a svetski zdravstveni stručnjaci navode da će se to desiti i narednih godina i da će sigurno još dugo cirkulisati u populaciji.

- Problem je u tome što mi nismo stekli individualni i kolektivni imunitet na ovaj grip koji je nov i iz tog razloga mlađe osobe, koje ranije nisu bile izložene takvom ili sličnom virusu, nisu ni mogle razviti imunitet - kaže Škrbić.

On je podsetio da je Srpska prošle godine nabavila 30.000 vakcina protiv novog gripa kojima rok još nije istekao.