MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić četvrtak je u Institutu za zaštitu zdravlja RS vakcinisao ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađu. Reč je o promociji vakcinacije protiv sezonskog gripa, kao jedine metode za borbu protiv gripa i sličnih virusnih infekcija za koje postoji vakcina.

Škrbić je istakao da ovim poručuje svima koji se nisu vakcinisali da to učine, "jer još nije kasno". On kaže da se očekuje intenziviranje kliničkih simptoma gripa i povećanja broja obolelih.

- Vakcinisanje ima smisla za one koji još nemaju simptome gripa, a posle vakcinacije potrebno je desetak dana da dođe do razvoja imunog odgovora i potpune imune reakcije koja podrazumeva zaštitu od tri vrste gripe. To je kombinovana vakcina koja sadrži dva gena za virus tipa A H1N1 i H3N2 i virus tipa B - pojasnio je Škrbić.

PREMINUO U BIHAĆU
U KANTONALNOJ bolnici u Bihaću u FBiH umro je pacijent zaražen virusom H1N1, što je prvi smrtni slučaj u ovoj bolnici. U toj bolnici trenutno je na lečenju još jedan pacijent zaražen virusom H1N1, koji je u teškom stanju. Prema najnovijim podacima, na Klinici za infektivne bolesti KC Univerziteta u Sarajevu trenutno je 29 pacijenata, a od ovog broja 19 pacijenata je sa potvrđenim virusom H1N1. Ukupno je u BiH od pojave novog gripa do sada preminulo pet pacijenata.

U poslednjih deset-petnaest dana pojačana je želja građana da se vakcinišu. U RS su, po rečima ministra Ranka Škrbića, trenutno obolele 53 osobe od gripa H1N1, a ima i drugih oblika gripa, a na bolničkom lečenju je 46 osoba. Ove brojke su se međutim u međuvremenu povećale. Prema njegovim rečima, jedna osoba obolela od H1N1 je u jedinici intenzivne medicine i njena klinička situacija je teška.

Ministar Čađo je rekao da je inicijativu za vakcinaciju prihvatio i zbog toga što je to način da se zaštite radnici MUP-a, jer je njegov zadatak da ih bude "što više na poslu, sposobnih i potpuno spremnih za rad".

Pomoćnik ministra zdravlja Amela Lolić podsetila je da su hronični bolesnici, kao i osiguranici koji ne plaćaju vakcinaciju, oslobođeni od plaćanja. Cena vakcinacije u Institutu za zaštitu zdravlja iznosi 18 KM.

Ministar Ranko Škrbić je rekao da zbog početka drugog polugodišta može da se očekuje povećanje broja obolelih, ali nema potrebe da se odgodi nastavak školske godine, jer epidemiološka slika ne daje razloga da se tako nešto i uradi.


KRAGUJEVAC

NA klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Kragujevcu od nedelje se leči pacijent za koga se sumnja da je zaražen virusom AH1N1. Reč je o poljoprivredniku iz Aranđelovca, starom 35 godina. Kako je "Novostima" rečeno na ovoj klinici, reč je o najtežem obliku kliničke forme prošlogodišnjeg pandemijskog gripa. Potvrda za virus se očekuje. (M. Đ.)