RS: Prva žrtva svinjskog gripa

G. VRANIĆ

utorak, 18. 01. 2011. u 20:46

РС: Прва жртва свињског грипа
Pacijentkinja iz Banjaluke u utorak preminula od posledica virusa H1N1. Epidemiološka situacija pogoršana

BANjALUKA - U Kliničkom centru Banjaluka u utorak ujutro preminula pacijentkinja srednje životne dobi od posledica novog gripa (H1N1). Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić istakla je da je ovo prvi smrtni slučaj od novog gripa u RS u ovoj godini.

Prema njenim rečima, trenutna situacija u RS je još ispod epidemijskog nivoa.

Lekar sa Odeljenja intenzivne nege KC Banjaluka Predrag Kovačević istakao je da je preminula pacijentkinja 3. januara, primljena zbog veoma teških simptoma među kojima su gušenje, teško disanje, visoka temperatura.

- Utvrđeno je da pacijentkinja ima zapaljenje oba plućna krila. Ona je zbrinuta po svim standardima, ali je zbog težine simptoma preminula - rekao je u utorak Kovačević.

Načelnica službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS Janja Bojanić ocenila je da se epidemiološka situacija u RS pogoršava i da trenutno ima 48 obolelih od virusa H1N1.

Ona je naglasila da je trenutno jedan pacijent životno ugrožen i da se nalazi u Kliničkom centru Banjaluka. Prema njenim rečima, najviše obolelih je u regionima Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Foče.

VAKCINE

JANjA Bojanić ističe da u RS ima dovoljno vakcina protiv novog, ali i sezonskog gripa, ali da se stanovništvo manje vakciniše nego u prošloj godini. Ona je podsetila da je u RS od pojave novog gripa do sada preminulo ukupno troje ljudi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije