Prva žrtva svinjskog gripa

J. B.

12. 01. 2011. u 20:30

Прва жртва свињског грипа
Crna Gora: U Kliničkom centru u sredu pre podne preminula je pacijentkinja iz Kolašina, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa A/H1N1
PODGORICA - U Kliničkom centru Crne Gore u sredu pre podne preminula je pacijentkinja iz Kolašina, rođena 1946. godine, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa A/H1N1.

Kako je u sredu saopšteno, preminula je primljena na odeljenje hematologije sa teškim hroničnim hematološkim oboljenjem, a potvrđeno je i prisustvo virusa A/H1N1, poznatijeg kao svinjski grip.

- U Kliničkom centru Crne Gore leči se šest pacijenata koji su inficirani virusom influence A/H1N1 i jedan pacijent kod koga je izolovan virus A i svi su stabilnog zdravstvenog stanja - saopšteno je iz KCCG.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je samo u prvoj nedelji januara prijavljeno 138 slučajeva obolevanja od bolesti slične gripu.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović ranije je izjavio da se može očekivati još jedan talas novog gripa i da je zdravstveni sistem spreman da na njega adekvatno odgovori.

- Potpuno smo spremni jer imamo iskustvo. Mi smo već preduzeli određene mere, od zabrane posete bolnicama, da bi sprečili unošenje virusa, imamo antivirusne lekove, maske i rukavice. Naglašavam da je veoma važna dobra lična higijena, provetravanje prostorija i što manje zadržavanje na mestima gde ima mnogo ljudi - kazao je ministar Radunović.

Radunović je takođe kazao da crnogorske zdravstvene ustanove imaju dovoljan broj vakcina. U ovoj sezoni nabavljeno je 36 hiljada vakcina i one su distribuirane svim domovima zdravlja.

Iz Instituta poručuju da su simptomi pandemijskog gripa A/H1N1 slični kao i kod sezonskog, uključujući groznicu, kašalj, bol u grlu, curenje nosa, malaksalost i glavobolju, a mogu se javiti dijareja i povraćanje.


OBOLELE I DVE BEBE

ANALIZAMA briseva uzorkovanih od 14 pacijenata u Institutu za javno zdravlje u sredu je potvrđeno 10 infekcija virusom gripa tipa A H1N1, što iznosi ukupno 18 obolelih od početka epidemije. Iz Podgorice je osam pacijenata, a po jedan iz Budve i Bara. - U odnosu na uzrast, infekcija je dokazana kod dvoje novorođenčadi, a ostalih osam obolelih su u dobi od 17 do 76 godina. Među obolelima se nalazi i jedna trudnica i jedna porodilja, čije je novorođenče bez simptoma - kažu u Institutu za javno zdravlje. Sedmoro pacijenata je hospitalizovano u KCCG, dvoje u Institutu za bolesti dece i jedno u opštoj bolnici Bar, i svi su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja, kažu u Institutu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije