U SRPSKOJ je zasad četvoro obolelo od novog gripa i to dva pacijenta, zbrinuta u Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banjaluka i priključena na respirator, kao i dve mlađe osobe koje se leče na Klinici za infektivne bolesti KC Banjaluka.

Kako je u nedelju potvrđeno u Institutu za zaštitu zdravlja RS tokom 8. januara i u nedelju ujutro nisu zabeleženi novi slučajevi obolevanja od virusa H1N1.

Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS naglasila je da je dijagnoza za četiri pacijenta koja se leče u KC Banjaluka, postavljena na osnovu kliničkih znakova i brzih testova, a samo u jednom slučaju dobijena je potvrda posle analize uzorka brisa u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak iz Beograda. Mrđa je dodala da se još čeka na nalaze brisa za ostalo troje pacijenata.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u Federaciji BiH zasad je zbrinuto šest pacijenata, obolelih od virusa H1N1. Kako je istakla portparol KCUS Biljana Jandrić, dva pacijenta koja leže na Intenzivnoj internističkoj nezi nalaze se u teškom stanju a jedan četrdesetosmogodišnji pacijent, kao teži slučaj, primljen je 8. januara iz Goražda.

Prema njenim rečima, na Klinici za infektivne bolesti hospitalizovana su četiri pacijenta, dok se pet pacijenata leči ambulantno, jer je reč o lakšim slučajevima.

Novih slučajeva obolevanja od novog gripa nisu imali u sarajevskoj Opštoj bolnici „Primarijus doktor Abdulah Nakaš“, gde je pre tri dana zabeležen i prvi smrtni slučaj izazvan virusom H1N1 u BiH ove zime.

U Ministarstvu zdravlja Srpske ističu da se svakodnevno prati epidemiološka situacija u RS, celoj BiH i regionu, i podsećaju građane da ukoliko imaju sledeće simptome: temperturu preko 38,5 stepeni, suv kašalj, grlobolju, malaksalost, glavobolju, kijavicu, bolove u mišićima i zglobovima, proliv treba odmah da se telefonski konsultuju sa doktorom porodične medicine, a potom, prema njegovoj preporuci nastave dalje lečenje (ovo se posebno odnosi na trudnice i osobe koje boluju od neke hronične bolesti).

U resornom ministarstvu naglašavaju da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje i upotrebu zaštitnih maski kod učestalih i bliskih kontakata sa obolelim osobama, i dodaju da je zasad najbolja prevencija - vakcinacija!


SAVETI

U RESORNOM ministarstvu savetuju građane da ako primete blaže simptome gripa sa temperaturom do 38,5 stepeni celzijusovih, obavezno ostanu kod kuće i pridržavaju se sledećeg - miruju, upotrebljavaju antipiretike (lekove za sniženje povišene telesne temperature), kao i vitamine, kroz sveže voće i povrće. Svi članovi domaćinstva u tom slučaju moraju da sprovode higijenu disajnih puteva (ispiranje grla i čišćenje nosa slanom i toplom vodom) i higijenu ruku, a ako dođe do pogoršanja stanja pacijenta da se obrate lekaru porodične medicine.