Novinari sve naduvali?

M. ŠIKULJAK

ponedeljak, 30. 08. 2010. u 21:33

Новинари све надували?
Republika Srpska: Priče da se mrtvorođene bebe bacaju u krugu biječjinske bolnice uzburkale duhove

BIJELJINA - Priče o telima mrtvorođenih beba, koja su navodno proteklih godina bacana u krugu bolnice u Bijeljini, proširile se u ovom gradu brzo kao perje na vetru, a već sledećeg trenutka mnogi kojih se ovo tiče su zaćutali.

Deo medija je preneo navode Brane Rankovića, vlasnika pogrebnog preduzeća “Božur” iz Bijeljine, koji je za Srpsku novinsku agenciju rekao da je pre tri godine raščistio šipražje u krugu bolnice, odakle je povadio bačeno “otpadno tkivo”, tačnije mrtvorođenčad i amputirane ostatke. Ranković je dodao da je “iz ljudskih razloga” odlučio da zakupi grobnicu gde bi se takvo tkivo sahranjivalo, kao i da svake godine sahrani u proseku 15 mrtvorođene dece.

NIJE BILO PRIJAVA - PROVERILI smo te navode u bolnici, da bi utvrdili da li se tako nešto dešavalo, ali smo ustanovili da nije. U nekom skorijem periodu smo imali samo slučaj novorođenčeta bačenog u kontejner, ali to je učinila majka protiv koje je podnesena prijava za čedomorstvo. Ukoliko je neko znao ili video da postoje bačena mrtvorođenčad onda je trebalo da podnese prijavu policiji, a mi takvih prijava nikad nismo imali - rekao nam je Dragomir Perić, portparol Centra javne bezbednosti Bijeljina.

Međutim, nakon toga vlasnik pogrebnog preduzeća nije želeo da odgovara na pitanja novinara, za koje tvrdi da su krivo preneli njegove reči i napravili štetu.

Rankovićevi poznanici, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde da ga je proizvoljno pisanje nekih medija pogodilo, jer je “svojim novcem pomogao da se reši problem, a sad on ispade grbav”.

S druge strane, u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” su negirali da je problem aktuelan, i da sva tkiva i delovi tela idu u mrtvačnicu, kojom u bolničkom krugu rukovodi upravo pogrebno preduzeće “Božur”.

- Za ovo pitanje se interesovalo i Ministarstvo zdravlja i odgovorio sam im da problem nije aktuelan, jer se sve radi po zakonom propisanoj proceduri. Sva tkiva i delovi tela idu u mrtvačnicu za koju je zadužen gospodin Ranković, sa kojim bolnica ima ugovor da obavlja taj posao. On to radi već 15 godina, jer je bolnička mrtvačnica izgorela u ratu i mi do sada nikad nismo imali prigovor na njegov rad jer ispunjava sve ugovorene obaveze - rekao je za “Novosti” Siniša Maksimović, direktor bolnice.

GROBNICA BRANE Ranković je 2006. zakupio parcelu na gradskom groblju, na kojem je uređena grobnica u kojoj se sahranjuju razni ostaci tkiva. Došao je sa dozvolom sanitarne inspekcije da je taj način sahranjivanja adekvatan, i ugovorom sa bolnicom da je to njegovo zaduženje. Grobnicu je zakupilo Pogrebno preduzeće “Božur”, ali nemamo podatke da li je zakup finansijski ili na neki drugi način pomogla gradska bolnica - kaže Milenko Nikolić, poslovođa Službe za grobljanske usluge AD “Komunalac”.

U bolnici su proizvoljnim nazvali i tvrdnje o broju godišnje sahranjenih mrtvorođenih beba.

Načelnik Porodiljskog odeljenja bolnice “Sveti vračevi” Stanka Časar kaže da je godišnji broj mrtvorođene dece daleko manji.

- U ovoj godini, do polovine avgusta, na Odeljenju su bila tri slučaja zadesne smrti u majčinoj utrobi, a lane ukupno četiri. Nemamo mrtve dece na porođaju, što potvrđuje da je tim lekara i akušera na ovom odeljenju uspeo da odgovori svim zadacima - kaže Časarova.

Ono u čemu se sve strane slažu jeste da roditelji prema mrtvorođenoj deci nemaju osećaj kao svojoj, ne preuzimaju ih i ne žele ih sahranjivati, kao što je slučaj sa decom koja umru nekoliko dana posle porođaja. Znajući da je mrtvačnica u ratu gorela i u jednom periodu nije bila u funkciji, moguće je da se problem sahranjivanja mrtvorođenčadi ranije rešavao i na ovaj, neljudski, način. To je, međutim, teško utvrditi, jer na ovo pitanje svi izbegavaju odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije