Starog gvožđa sve je manje

N. ĐURIĆ

utorak, 17. 08. 2010. u 21:12

Старог гвожђа све је мање
Republika Srpska: Kriza se oseća i u prnjavorskim kontejnerima - u "trećoj smeni" oštra konkurencija

PRNJAVOR - Bilbordi, na kojima se vide ljudi čiji đonovi poderane obuće bukvalno vire iz kontejnera, ovih dana podigli su veliku prašinu u Srpskoj, ali i ovaj slučaj svedoči o surovosti borbe za goli opstanak.

BOMBE U KONTEJNERU sam nalazio i ostavljene bombe, metke, jednu kuburu... i sve to uredno predao policiji. Sa policijom imam dobru saradnju. Govore mi samo da ne kradem, što nikada nisam činio, pa nemam problema - kaže Hamzić, kome u razmontiranju televizora, videorekordera i drugih aparata, odnosno u razvrstavanju metala, pomaže supruga.

Godinama Sead Hamzić (58), iz Maćinog Brda, prigradskog naselja u Prnjavoru, svake noći, sa rukavicama na rukama i priručnim kolicima, hita u treću smenu na rad oko prnjavorskih kontejnera. Sve to, mukotrpno, bez stalnog zaposlenja ili penzije, kako bi zaradio koricu hleba za sebe i teško bolesnu suprugu, pošto su se tri kćeri poudavale, a i sin se oženio i otišao.

Međutim, globalna kriza, jada se Hamzić, uveliko se odrazila na sve mršaviju "robu" i u prnjavorskim kontejnerima. A njega isključivo interesuje gvožđe, od čije prodaje živi.

- I lani je bila kriza, ali sam nekako od prodaje, ipak, uspeo da kupim drva i da obezbedim zimnicu... Nažalost, ovogodišnja kriza je veća nego ikad, kao i konkurencija, pa ne znam kako ću da prezimim - zabrinut je Hamzić, i navodi da je nekada u samo jednom kontejneru znao da prikupi i vreću limenki, a ove godine svega po nekoliko komada. Sve manje je i ostalog lima i železa. Sve nas je više, a robe sve manje. Ispočetka sam radio s biciklom, tačkama, kao sada većina drugih, ali sam odskočio kad mi je zet napravio ova kolica. Međutim, trenutno je među nama "najjači" jedan Prnjavorčanin koji kontejnere obilazi i prazni sa automobilom.