Nemamo nikakav podatak o tome da je jedna osoba u Crnoj Gori zaražena bakterijom NDM-1, kao ni o tome da je kasnije ta osoba izlečena u belgijskom gradu Anversu - kaže za „Novosti“ ministar zdravlja u Vladi Crne Gore dr Miodrag Radunović, demantujući vest koju su objavili belgijski mediji pozivajući se na predstavnika Univerziteta u Luvenu Jurija Glupčinskog. - Takav slučaj nije prijavljen ni Svetskoj zdravstvenoj organizaciji niti Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Stokholmu.

Ministar dodaje i da je „pomalo simptomatično da u jeku turističke sezone iskrsnu neke bakterije ili virusi“.

TAKTIKA Prva dva slova u nazivu gena NDM-1 su skraćenica od Nju Delhija. Ova „superbakterija“ tako je imenovana jer je prvi slučaj otkriven lane u Švedskoj, ali je pacijent zaražen u Indiji. Na ovo krštenje Indijci imaju mnogo zamerki, smatrajući da je cela priča oko porekla „superbakterije“ zapravo način da se ugrozi medicinski turizam koji u poslednjim godinama cveta upravo u Indiji i Pakistanu.

Ipak, širom planete, alarmi su sve glasniji. Otkriva se sve više obolelih od nove „superbakterije“, a u petak je zabeležen i prvi smrtni slučaj, u Belgiji. U briselskoj bolnici zaraženi pacijent primljen je još u junu, ali mu nijedna terapija antibioticima, pa čak ni onim najjačim, nije pomogla. U ovoj bolnici, međutim, uprkos panici koja polako zaokuplja Evropu i Ameriku, kažu da neće preduzimati nikakve posebne mere zaštite.

I dok se u medicinskim krugovima mogu čuti i prve sumnje da je cela stvar zapravo „prenaduvana“, naročito ako se uzme u obzir da je vest puštena samo dan nakon proglašenja kraja epidemije novog gripa, britanski mikrobiolozi glasno upozoravaju na opasnost od globalne zaraze. Do sada je u ovoj ostrvskoj državi „superbakterija“ otkrivena kod 37 pacijenata koji su se vratili u zemlju iz Indije ili Pakistana, nakon što su se u ovim azijskim zemljama podvrgli estetskim tretmanima.

- Mogućnost da NDM-1 postane globalni zdravstveni problem je ogromna i zato je neophodan međunarodni nadzor - upozoravaju britanski mikrobiolozi i dodaju da je, osim u Velikoj Britaniji, ova bakterija već primećena i u Australiji, Kanadi, Holandiji, SAD i Švedskoj.     


MUTACIJA

Novi gen, nazvan NDM-1, najviše se „lepi“ za bakteriju ešerihiju koli, najčešćeg uzročnika urinarnih infekcija, kao i za klebsielu pneumoniju, koja uzrokuje plućne infekcije. Na njenu otpornost na većinu antibiotika ukazali su naučnici u Velikoj Britaniji u svom izveštaju objavljenom u „Lansetu“, najprestižnijem medicinskom časopisu na svetu. Indijski istraživači, međutim, ukazuju da su upravo oni prvi ukazali na ovaj gen, i to mesecima pre Britanaca.