Odbranili smo Srpsku

Srđan MIŠLjENOVIĆ

12. 05. 2010. u 20:53

General Manojlo Milovanović, bivši načelnik Štaba VRS, povodom Dana Vojske RS: Drugi su formirali vojske da bi osvajali vlast, a mi smo samo branili zemlju

GENERAL Manojlo Milovanović, bivši načelnik Štaba Vojske Republike Srpske i jedan od osnivača vojske RS kaže za „Novosti“ da mu je žao što je od vojske koja slavi 18.rođendan, sada ostao samo 3. pešadijski Republika Srpska puk, koji se utopio u Oružane snage BiH i služi samo da gaji tradiciju VRS.
- VRS je bila sedma i poslednja oružana sila formirana na području bivše SFRJ. Pre nas sve nacionalnosti u bivšoj SFRJ su formirale svoje vojske. Ali, tu moram da kažem da su samo armija Makedonije, Vojska Jugoslavije i VRS formirane da odbrane ono što je ostalo od bivše SFRJ. Ostale vojske su formirane da osvoje političku vlast. Da potlače narod druge nacionalnosti, a na nesreću to je bio jedino srpski narod - kaže Milovanović.
Razlog zašto je VRS formirana, po rečima generala Milovanovića, bilo je povlačenje JNA iz BiH i to je došlo u trenutku kada su i Hrvati i Muslimani već imali svoje vojske. Srpski narod je, prema njegovim rečima, odlaskom JNA početkom te 1992. godine ostao nezaštićen u BiH.
- Često slušam kako političari govore da je vojska RS stvorila Republiku Srpsku. Nismo mi stvorili Republiku Srpsku, mi smo je odbranili. Srpsku je stvorio narod i politika par meseci pre tog 9.januara 1992. godine - tvrdi general Milovanović.
Vojska RS je, prema njegovim rečima, opravdala svoje osnivanje. Ona je održala srpske teritorije koje su zaokružene 9. januara 1992. godine i međusobno ih je povezala.
- U prvoj polovini 1992. godine mi smo imali tri odvojene celine koje je trebalo uvezati. Što smo i uspeli kroz nekoliko sjajnih akcija, među kojima je i Koridor i tako je nastala naša Srpska - seća se Milovanović.
Ono što ga danas pogotovo boli je stalno špekulisanje i laganje medija, ali kako kaže i političara, kada su u pitanju brojke stradalih u ratu.
- VRS je brojala 210.000 boraca. Zaključno sa 30. junom 1996. godine poginulo je 17.437 boraca. Od toga 6.626 starešina, što je 38 odsto i to je bio presedan u istoriji ratovanja, jer su do tada gubici starešina u ratu bili do osam odsto. Iz rata je izašlo 53.000 ranjenih, od čega 38.000 invalida. Ovo su tačni podaci - tvrdi Milovanović.

PONOSAN NA VOJSKU
GENERAL Milovanović je posebno ponosan što po prvi put u istoriji srpska vojska u nekom ratu nije pucala na Srbe.
- U svim dosadašnjim ratovima Srbi su pucali na Srbe. U Prvom, Drugom i ostalim ratovima uvek su negde Srbi pucali na Srbe. E, pa velika veličina VRS je da to nikada nije radila - kaže general Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Kozarski

13.05.2010. 09:46

Uvaženi gospodine generale, juna 95 bio sam uhapšen kao NGLAŠAVAM strani državljan u Srbiji i prebačen po skraćenom kratkom postupku preko Drine na ratište na kome ste vi bili glavnokomandujući. Jedan od Vaših potčinjenih pukovnika koga je njegova vojska zvala konjski trgovac mi je rekao da se ne žalim njemu nego Miloševiću. Kad sam insistirao da me pusti da se žalim e to već nije moglo. Moj proslavljeni komadant bataljona u svakom susretu me je pitao da li znam šta bi Turci dali za njegovu glavu. Kada sam ga imao punu kapu, tom balavcu sam odbrusio da sam znao da su Turci ludi ali prvi put čujem da su glupi. Kad je napola svestan stajao ispred rova i dozivao ih da im kaže kako je dobio u Banjaluci tursku kuću kao iz bajke ja sam odlučio i za RS i njegovu kuću iz bajke neka ratuje on i njegov ćaća. Grešite generale ! Republiku Srpsku su stvorili oni što su jurišali na moj rov sa pokličom Alahu ekber (ne živela Bosna) i pevali : Ne rušite zida u Berlinu preneće ga ustaše na Drinu. Oni su otac i mati RS a sada bi da ubiju i vlastito čedo

Vlado

13.05.2010. 10:23

Pa pucali ste na mene na Srbina a bio sam pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine.A kazes niste pucali na Srbe.Ko sad laze ovde.

englez

14.05.2010. 07:28

@Vlado Nisi ti Srbin, mozda si bio Srbin, sada si samo otpadnik od srpskog naroda, vjerovatno te sitaucija i gola egzistencija natjerala na takav postupak, a ako nije to onda si obicni izdajnik.

Vlado

14.05.2010. 15:56

englez.Ja sam sacuvao obraz i bio sam na strani istine i pravde a ponosim se sto sam Srbin i sto nisam ucestvovao u zlocinima i genocidu koji su pocinili pripadnici (otpadnici) mog naroda.

Jovan

16.05.2010. 15:10

@vlado: Srbin ide u srpsku vojsku, ne u vojsku koju su finansirali teroristicki rezimi Irana, Afganistana i u kojoj su se borili dzihad-ratnici iz arapskih drzava koji su klali i ubijali maloletnike srpske nacionalnosti, silovali Srpkinje, ubijali zarobljenike. Na danasnji dan 1992. godine, ta tvoja islamsko funadamentalisticka organizacija po imenu Armija BiH je ubila preko 200 srpskih civila u mestu Pofalici kod Sarajeva. na jucasnji dan 1992. je ta organizacija pobila nenaoruzane vojnike JNA, a u vremenu izmedji 1992-1995 je u Sarajevu zaklano preko 7.000 srpskih civila, u Srebrenici i okolini preko 3.500 srpskih civila...

R.Karadzic

20.05.2010. 08:06

generale Manojlovicu, Vi dobro znate tezu/izjavu vrhovnog komandanta da: "Bosanski muslimani su u stvari srpskog porijekla i da je rat u Bosni time bio bratoubilacki rat!" To znaci da su prema ovoj izjavi srbi ipak pucali na svoj narod vise nego u bilo kojem ratu do sada! I to bas i nije neka 'velika velicina' VRS.