GENERAL Manojlo Milovanović, bivši načelnik Štaba Vojske Republike Srpske i jedan od osnivača vojske RS kaže za „Novosti“ da mu je žao što je od vojske koja slavi 18.rođendan, sada ostao samo 3. pešadijski Republika Srpska puk, koji se utopio u Oružane snage BiH i služi samo da gaji tradiciju VRS.
- VRS je bila sedma i poslednja oružana sila formirana na području bivše SFRJ. Pre nas sve nacionalnosti u bivšoj SFRJ su formirale svoje vojske. Ali, tu moram da kažem da su samo armija Makedonije, Vojska Jugoslavije i VRS formirane da odbrane ono što je ostalo od bivše SFRJ. Ostale vojske su formirane da osvoje političku vlast. Da potlače narod druge nacionalnosti, a na nesreću to je bio jedino srpski narod - kaže Milovanović.
Razlog zašto je VRS formirana, po rečima generala Milovanovića, bilo je povlačenje JNA iz BiH i to je došlo u trenutku kada su i Hrvati i Muslimani već imali svoje vojske. Srpski narod je, prema njegovim rečima, odlaskom JNA početkom te 1992. godine ostao nezaštićen u BiH.
- Često slušam kako političari govore da je vojska RS stvorila Republiku Srpsku. Nismo mi stvorili Republiku Srpsku, mi smo je odbranili. Srpsku je stvorio narod i politika par meseci pre tog 9.januara 1992. godine - tvrdi general Milovanović.
Vojska RS je, prema njegovim rečima, opravdala svoje osnivanje. Ona je održala srpske teritorije koje su zaokružene 9. januara 1992. godine i međusobno ih je povezala.
- U prvoj polovini 1992. godine mi smo imali tri odvojene celine koje je trebalo uvezati. Što smo i uspeli kroz nekoliko sjajnih akcija, među kojima je i Koridor i tako je nastala naša Srpska - seća se Milovanović.
Ono što ga danas pogotovo boli je stalno špekulisanje i laganje medija, ali kako kaže i političara, kada su u pitanju brojke stradalih u ratu.
- VRS je brojala 210.000 boraca. Zaključno sa 30. junom 1996. godine poginulo je 17.437 boraca. Od toga 6.626 starešina, što je 38 odsto i to je bio presedan u istoriji ratovanja, jer su do tada gubici starešina u ratu bili do osam odsto. Iz rata je izašlo 53.000 ranjenih, od čega 38.000 invalida. Ovo su tačni podaci - tvrdi Milovanović.

PONOSAN NA VOJSKU
GENERAL Milovanović je posebno ponosan što po prvi put u istoriji srpska vojska u nekom ratu nije pucala na Srbe.
- U svim dosadašnjim ratovima Srbi su pucali na Srbe. U Prvom, Drugom i ostalim ratovima uvek su negde Srbi pucali na Srbe. E, pa velika veličina VRS je da to nikada nije radila - kaže general Milovanović.