VIŠE od osam odsto građana Srpske i danas se potpisuje palcem, ili slovom iks, umesto imena! Najnoviji podaci su poražavajući - oko 8,7 odsto građana RS nije završilo osnovnu školu, dok 34,9 odsto ima samo „osmoletku“! Njih 49,7 odsto završilo je srednju, 5,1 ih je sa višom školom, a samo 4,3 odsto građana ima visoku stručnu spremu.
U nedavno osnovanom Zavodu za zapošljavanje odraslih RS ističu da se u borbi sa ovim alarmantnim činjenicama mogu boriti samo - programom opismenjavanja odraslih, koji bi trebalo da počne najesen. V.D. direktora Zavoda za obrazovanje odraslih RS, Mira Bera ističe da će Zavod uskoro da raspiše konkurs, na koji će moći da se prijave sve škole, radnički univerziteti i drugi organizatori obrazovanja, koji će ponuditi programe opismenjavanja odraslih.
- Prema Zakonu o obrazovanju odraslih u RS, ovim programom biće obuhvaćeni stariji od 15 godina, koji nisu završili osnovnu školu i osobe starije od 18 godina, koje nemaju status studenata i učenika - navodi Bera. Stopa nepismenosti je, kaže ona, najveća među stanovništvom u ruralnim područjima, naročito među populacijom starijom od 50 godina, kao i romskim stanovništvom.
Bera je istakla da su osnovni ciljevi obrazovanja odraslih postizanje najmanje osnovnog obrazovanja, ali i osposobljavanje za zapošljavanje odraslih, kao i omogućavanje daljeg obrazovanja. Zavod će raditi i na programima prekvalifikacije, za one koji žele da steknu drugo zanimanje, i dokvalifikacije, za one koji žele usavršavanje.
- Kandidati će tokom školovanja polagati godinu za godinu, isto kao i u redovnoj školi, dok će prekvalifikacija i dokvalifikacija trajati šest meseci - precizirala je Bera i dodala da će se osnovno obrazovanje i sticanje prvog zvanja finansirati iz budžeta, ali da bi u finansiranju prekvalifikacije trebalo da učestvuje i poslodavac. Zakon, kako ističe Bera, nudi mogućnost celoživotnog školovanja, usavršavanja kroz razne tečajeve, treninge, seminare...
Zamenik direktora Zavoda za zapošljavanje RS Gordana Latinović naglasila je da će primena Zakona o obrazovanju odraslih, koji je usvojen u junu prošle godine, doprineti smanjenju nezaposlenosti u Srpskoj.
- Na ovaj način priliku da se obrazuju, steknu zanimanje i dođu do posla, imaće oni građani kojima je prekinuto pravo na redovno obrazovanje. S druge strane, radnici će moći da se prekvalifikuju za zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada - rekla je Latinovićeva i dodala da će Zavod pomoći realizaciju ovog programa.
Direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Ranka Kostrešević ističe da radna snaga mora da odgovora zahtevima novih tehnologija u proizvodnji i da je bitan svaki program, koji radnicima omogućava da steknu odgovarajuća znanja i veštine koje traže poslodavci.

TRAŽI SE STRUČNOST
PODACI portala za zapošljavanje posao.ba „govore“ da su lane poslodavci u RS i FBiH u konkursima za posao najviše zahtevali visoku stručnu spremu, čak 51,7 odsto, kandidati sa srednjom školom traženi su u 25,4 odsto oglasa... Poznavanje rada na računaru, kao uslov za dobijanje posla, poslodavci su istakli u 79 odsto oglasa, a poznavanje engleskog jezika u 65 odsto...

EVROPSKI STANDARDI
EVROPSKI prosek stanovništva koje je obuhvaćeno obrazovanjem odraslih iznosi 12 odsto i kreće se od jedan odsto u Rumuniji do čak 30 odsto u Norveškoj. Većina zemalja uvodi dodatne stimulanse za podsticanje obrazovanja odraslih, putem oslobađanja plata od poreza, dodela vaučera i slično.