PODGORICA - Crnogorska domaćinstva prošle godine su zarađivala prosečno 607 evra mesečno, ali je njihova potrošnja pet odsto premašila prihode, pokazuje istraživanje "Monstata".
Prihodi crnogorskih domaćinstava prošle godine su bili 6,8 odsto veći nego 2007, dok je potrošnja povećana 26 odsto. U 2007. godini potrošnja je, međutim, bila manja od prihoda i iznosila je 560 evra.
Najveći deo mesečnih prihoda prošle godine domaćinstva su ostvarivala od zarada i naknada, prosečno 373 evra, ili 49,2 odsto, i penzija - 138 evra, odnosno 18,3 odsto. Udeo prihoda od poljoprivrede iznosio je 4,4 odsto, poklona i dobitaka 1,8 odsto i imovine jedan odsto. Domaćinstva su od malog biznisa zarađivala prosečno svega sedam evra mesečno.
Najviše novca, 209 evra, crnogorske porodice trošile su za kupovinu hrane i bezalkoholnih pića, koja čine trećinu ukupnih mesečnih rashoda.
Za transport je trošeno prosečno 73 evra, ili 11,5 odsto, a za stanovanje, vodu i struju 71 evro, što čini 11 odsto ukupne potrošnje.
Domaćinstva su za odeću i obuću izdvajala prosečno 45 evra, ili sedam odsto svih rashoda, a za nameštaj, pokućstvo i održavanje stana, kao i komunikacije, 33 evra, odnosno 5,2 odsto.
Za rekreaciju i kulturu izdvajano je prosečno 23 evra mesečno, a za zdravstvene usluge i obilazak restorana i hotela 18 evra.
Najmanje je potrošeno za obrazovanje, prosečno 13 evra, dok su za ostale proizvode i usluge domaćinstva izdvajala 37 evra.
Najveći deo zarada domaćinstva su trošila za kupovinu mesa, prosečno 66 evra, i mleka, sira i jaja, za šta su mesečno izdvajala 56 evra.
Prosečan mesečni izdatak za struju iznosio je 38 evra, za hleb i žitarice 36 evra, za šećer, pekmez, med i slatkiše 27 evra i za odeću 26 evra. Za voće je izdvajano prosečno 16 evra, a za povrće 27.
Duvan je prosečnu porodicu koštao 14 evra mesečno, pivo dva,vino jedan, a žestoka alkoholna pića i likeri pet evra.
Telefonske i telegrafske usluge iz prihoda uzimale su prosečno 32 evra.
Za goriva i maziva za automobile mesečni izdatak iznosio je prosečno 29 evra, dok je javni saobraćaj koštao prosečno 20.
Odlazak u restorane, kafiće, barove i kupovina u kioscima mesečno je koštala 15 evra, koliko i nabavka električnih aparata i ostalih predmeta za ličnu higijenu. Putničke automobile imaju članovi 55,3 odsto crnogorskih familija, koje je gorivo mesečno koštalo prosečno 30 evra.
Istraživanje "Monstata" još jednom je potvrdilo neuravnotežen regionalni razvoj i standard u Crnoj Gori, jer su porodice koje žive u urbanim područjima mesečno zarađivale znatno više od onih iz ruralnih delova. Mesečni prihodi porodica iz gradskih sredina iznosili su prosečno 669 evra, čak 165 evra više od onih iz seoskih područja.
Prosečna zarada gradskih porodica bila je veća 62 evra od proseka u državi. Veći prosek u prihodima od državnog imale su i porodice koje žive u Podgorici, koje su mesečno zarađivale 652 evra.

SVI IMAJU TV I FRIŽIDER
Iz "Monstata" su saopštili da je frižider uređaj koji ima najveći broj crnogorskih domaćinstava - čak 98,1 odsto, za razliku od mašine za pranje sudova koju koristi svega 17,5 odsto porodica. Televizor ima 97,8 odsto crnogorskih porodica.
Kompjuter ima 25,3 odsto anketiranih domaćinstava, ali je samo njih 17,4 odsto saopštilo da imaju priključak za Internet. Fiksni telefon ima 69,3 odsto domaćinstava, a mobilni 89 odsto.