U nedelju izbori u Hrvatskoj: Potera za Pupovcem

J. KERBLER

subota, 04. 07. 2020. u 11:28

У недељу избори у Хрватској: Потера за Пуповцем

Foto: Tanjug

Srbi najpoželjniji koalicioni saveznik uoči nedeljnih izbora u Hrvatskoj. I za HDZ i za SDP neophodna podrška poslanika manjina
ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


BEZ Milorada Pupovca i osam poslaničkih ruku manjinskih stranaka, ni HDZ, ni SDP nakon nedelje neće moći da sastave novu hrvatsku vladu. Tri poslanika iz redova Srba, te poslanici koji predstavljaju italijansku, mađarsku, češku manjinu i Rome biće presudni za smer u kojem će zemlja ići sledeće četiri godine i ko će biti novi premijer, Andrej Plenković ili Davor Bernardić.

Izvesno je da će rezultat izbora biti krajnje neizvestan do poslednjeg glasačkog listića i da niko neće imati većinu koja bi mu omogućila lagano sastavljanje vlade.

Sva predviđanja upućuju na to da će dve velike političke stranke osvojiti oko 60 poslaničkih mesta, a za formiranje nove vlade treba 76. Treća politička opcija biće Domovinski pokret Miroslava Škore, koji može da osvoji od 18 do 20 poslaničkih mesta, ali to je grupacija sa kojom SDP ne želi da ide, a Pokret uslovljava, za koaliciju sa HDZ, da Plenković ne može da bude premijer.

Tako preostaje samo da HDZ i leva "Restart koalicija", koju je okupio SDP, pregovaraju sa malim strankama koje će ući u parlament, ali to neće biti dovoljno bez poslaničkih ruku iz redova manjina.

Pupovac se sve vreme kampanje nije izjašnjavao sa kime će sarađivati nakon izbora, a jedino je jasno rekao da ne dolazi u obzir saradnja sa Škorinim Domovinskim pokretom. Tamo se okupilo društvo koje je i u kampanji izreklo niz optužbi na račun SDSS i samog Pupovca i koje zastupa stavove koji su potpuno neprihvatljivi za manjinske poslanike, pa je saradnja nemoguća.

Foto EPA

Analitičari ne isključuju mogućnost da niko neće imati dovoljno poslanika da sastavi novu vladu i da Hrvatsku čekaju novi izbori. Sam premijer Andrej Plenković optimistički najavljuje da će HDZ formirati vladu do 15. avgusta, ali argumenata za to u ovom času i dalje nema. Sve su to računice bez krčmara, a pravo stanje je podeljena Hrvatska između levog i desnog pola.

Sama kampanja bila je u znaku korone, ali i dileme da li je trebalo organizovati izbore kada je sve više zaraženih. SDP poručuje da je bolje provesti četiri minuta na biralištima nego imati još četiri godine HDZ-ovu vlast, dok HDZ tvrdi da su samo oni garancija "bezbedne Hrvatske", nakon dobrih rezultata kod prvog talasa borbe protiv korone.

PREDSTOJI NAM TEŠKO VREME

- NAŠA kampanja nije bila za glasove, nego za više slobode i tolerancije u Hrvatskoj. Nažalost, ne očekujem nešto puno bolje od ovih izbora, samo će se zadržati staro i loše. Za SDSS predstoje teško vreme u parlamentu i izvan njega - rekao je za "Novosti" Milorad Pupovac.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije