Hoće li zbog afere oko nabavke respiratora Slovenija ostati bez vlade? Pljušte ostavke ministara

J. KERBLER

četvrtak, 02. 07. 2020. u 07:52

Хоће ли због афере око набавке респиратора Словенија остати без владе? Пљуште оставке министара

Nezadovoljni Slovenci na ulicama Foto EPA

Premijer Janša na udaru zbog kupovine opreme vredne osam miliona evra
ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

HAPŠENjE slovenačkog ministra privrede Zdravka Počivalšeka, koalicionog partnera premijera Janeza Janše, dovela je do lančane reakcije u samoj vladi, pa je "pao" i moćni ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Sve to je rezultat dvomesečne istrage zbog mutnih poslova oko nabavke zaštitne opreme za borbu protiv virusa korona, gde je bilo "svega i svačega", pre svega "naduvanih" faktura za kupovinu respiratora i medicinskog materijala.

Hojs je ostavku obrazložio tvrdnjom da je istraga bila politički motivisana, a iz policije je stigao odgovor da niko ko je kriv neće biti pošteđen istrage, pa ni ministri. Policija je izvršila pretres kuće ministra Počivalšeka, a u međuvremenu se lista odlazećih proširila, jer je ostavku dao i direktor policije Anton Travner.

Haos je potpun i do sada nezabeležen u slovenačkom političkom životu, a padaju teške reči na sve strane. Za Janšine ministre na delu je "udbaško-partijska struktura", a sam Janša ćuti u iščekivanju kako će se dalje stvari odvijati.

VEZA S TOMPSONOM MINISTAR unutrašnjih poslova Aleš Hojs postao je javnosti poznat i po tome što se trudio da omogući hrvatskom pevaču Marku Perkoviću Tompsonu da održi koncert u Mariboru. Nastup Tompsona, poznatog po korišćenju ustaškog pokliča "Za dom spremni" u pesmi "Bojna Čavoglave", nije bio moguć zbog stava gradske policije Maribora.

Sve je počelo ugovorom koji je sklopljen sa firmom "Geneplanet" za kupovinu respiratora u iznosu od osam miliona evra, a pre dva meseca na RTV Slovenije emitovan je prilog u kojem se vidi kako ministar Počivalšek "pritiska" robne rezerve da odmah uplate osam miliona, pre nego što je firma s kojom se sklapa posao i dostavila bankovnu garanciju. Svedoci su u tom prilogu potvrdili da je ministar čak slao svoju pomoćnicu da "sklopi posao".

A onda je klupko počelo da se odmotava i više se nije moglo natrag, jer je policija imala previše dokaza koji upućuju na korupciju. Sve se pretvorilo u prvorazrednu aferu. Ulični protesti protiv vlade su nagovestili vruće slovenačko leto, tokom koga bi mogla da padne i Janšina vlada.

Uostalom, i pre sedam godina je sadašnji i bivši premijer morao da odstupi zbog raznih repova iz afera u kojima se pominjao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije