Nikšićani u nikad većem broju večeras su učestvovali u molebanu i litiji za odbranu pravoslavnih svetinja koju su predvodili Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Episkop Karakasa i Južne Amerike Ruske zagranične crkve g. Jovan.

Prema pojedinim procenama, u litiji je učestvovalo preko pedeset hiljada vernika.

Ranije danas mnogi od njih su došli u molitvenom hodu iz manastira Ostroga i iz Golije.

Na centralnom gradskom trgu desetinama hiljada učesnika ovog molitvenog sabranja obratio se Mitropolit Amfilohije rečima da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori.


„Oganj vere, oganj ljubavi, oganj pravde, pravdoljublja se rasplamsao, pepeo se razmakao i evo oganj Božije vere i narod Božiji je zablistao u Crnoj Gori. Prošao sam ovaj svet, ovakvog naroda nećete naći ni na severu, ni na jugu, ni na istoku, ni na zapadu. Ovaj narod koji ne da svetinje, čuva obraz, dušu i postaje istinski Božiji narod koji se temelji na stegi Svetog Petra Cetinjskog, na njegovom zakonu“, kazao je Vladika Amfilohije.

Namesto, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski, da se vratimo zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakoniku koji je pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice, danas se donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.


„Ovaj zakon koji je sad donet je zakon koji se rodio iz bratoubilaštva i bogoubilaštva. Veliki je Božiji dar da se probudio narod koji nije izgubio dušu, obraz i osećanje za svetinju. Narod Božiji kad progovori, to je reč istine i pravde. Bilo bi mnogo značajno da zakoni koji su donese na duhu bratoubilaštva i bogoubilaštva , što pre budu uklonjeni“,  rekao je Mitropolit Amfilohije.

Kazao je da mnogi ljudi, koji su glasali za one koji donose zakone, ne bi glasali za njih da su znali da će donositi ovakve zakone.

„Oni bi trebali da vide ovaj narod. Ako su narodna vlast, morala bi ta vlast da čuje glas naroda. Nadamo se da će i ovi koji su donosili bezakoni zakon, da će taj zakon ukloniti da spasu obraz Crne Gore, Vlade Crne Gore, obraz predsednika Crne Gore, obraz ove države. Obraz Crne Gore je bitniji od svega“, poručio je Mitropolit Amfilohije.