NEMAM ništa da kaže o razgovorima s Vladom. Oni  liče na razgovore naših predaka u teškim vremenima sa agama i begovima.

Ovo je u subotu veće u Srpskoj kući u Podgorici kazao episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije prilikom predavanja o svetosavskom duhovnom nasleđu u Crnoj Gori.

 -Hajde, ipak su to naši ljudi, ali ima tu mnogo nepoverenja i nisu oni odustali ni od čega. A to je kao kad neko želi nekome da otme dom i kuću, samo mnogo teže. On mu uzima dostojanstvo, život, čast i sve. To je više od materijalnog bogatstva. Llitije i ono što se sada dešava u Crnoj Gori po mnogo čemu liče na sabore iz Njegoševog Gorskog vijenca o Trojičinu danu i Maloj Gospojini i na kolo koje peva „iz glave cijela naroda. I na primeru Crne Gore pokazalo se da je duhovnost jača od genetike. I kada se duhovnost našla ugrožena, onda se to rasplamsalo i objedinilo narod kao nikada, kazao je episkop Joanikije ističući da je svaki osvajač i neprijatelj vekovima pokušavao da zavadi i razjedini naš narod.

Pročitajte još - "Tata, 'oće crkvu da nam ukradu!": Kako je Una (8) sa ikonom Presvete Bogorodice i visoko podignutim rukama postala simbol otpora za odbranu svetinja u Crnoj Gori

 -Austrougarska monarhija imala je zvanični plan da zavadi Cetinje i Beograd. Zatim, tu su bili planovi da bude što veća Albanija i što manja Srbija… Da li je danas drugačije? Ipak, naš narod nije se još uvek potpuno razdelio  i na ovim litijama došlo je do velikog izmirenja. Ovo nije samo istorija, jer se u Crnoj Gori dešava nešto biblijsko i eshatološko. Vladika Teodosije, kada je bio na litiji u Nikšiću, rekao je da nikada nije imao Lepši osećaj praznika vaskrsenja. Uveren sam da na litijama sa našom decom i našim narodom uporedo idu, nevidljivo, i Božiji anđeli, kazao je vladika Joanikije, upozoravajući da vlast namerava, ne samo da otme svetinje, već da zatre i vjeru i narod.

 -Nema nikakve sumnje da je to jadan zli naum. Međutim, ovo je božanski momenat koji nas je sabrao. Ovo je refleks iz kostiju naših predaka koji su za veru živeli, stradali i krv prolivali. Ipak ništa još nije gotovo, naš narod i naša Crkva nalaze na Golgoti, ali nas Gospod krepi i da se u litijama ovih dana zbog toga osećamo uzvišeno, kazao je episkop Joanikije, koji je komentarisao izjavu Mila Đukanovića u kojoj je mošti Svetog Vasilija Ostroškog nazvao kostima.

 -Ovaj naš neobrazovani predsednik i čovek – spaljena duša što se tiče duhovnosti i kulture, on je rekao kosti. Naš narod, i verujući i neverujući, ako je ikada nekog poštovao onda je to Sveti Vasilije, živi svetac koji nas sigurno danas predvodi. On nas je onako okupio u Nikšiću, uzeo na sebe ono zlo vreme. Svi su se skvasili do gole kože. Da su se negde drugo skvasili većina bi se porazbolevala, ali niko se nije razboleo i, koliko ja znam, to je čak bila kao neka banja. A posle nam je Bog poslao lepo vreme i svečanosti koji su zaista Božji dar i blagoslov. I ove litije zadivile su, ne samo naš srpski narod nego i ceo svet, kazao je Vladika budimljansko-nikšićki, koji je upozorio da samo vlast može na litijama nešto da podmetne i da izazove incidente, jer su se tome izveštili svih ovih prethodnih godina.