ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA


Kada je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak smenio ministra zdravlja Milana Kujundžića, bila je to 13. smena u njegovom kabinetu, pa je ukupno "palo" dve trećine ministara od početka mandata. Razlog poslednje smene, sada već bivšeg, ministra Kujundžića bila je nepravilno napisana imovinska karta, u kojoj su "zaboravljene" neke nekretnine koje je Kujundžić posedovao, a nekima su smanjeni kvadrati. Plenković je poručio da se ministarstvo mora fokusirati na ozbiljne teme, pretnje od korona virusa, "dok se ministar bavio svojim problemima". Tako je Kujundžić postao i prva hrvatska "žrtva" virusa koji hara svetom.

- Nikako da shvatimo fokus ove vlade - napisala je na "Tviteru" bivša premijerka Jadranka Kosor, dok je Marijana Puljak iz stranke Pametno poručila da je "Plenkovićevih trinaest" najprotočnija vlada do sada. Iz najužeg sastava kabineta hrvatskog premijera otišla je i bivša potpredsednica vlade Martina Dalić zbog afere oko "Agrokora", kao i šef diplomatije Davor Ivo Štir koji sada predvodi koaliciju protiv Plenkovića na stranačkim izborima u HDZ-u koji će se održati u martu. Kada je Plenković raskinuo koaliciju sa Mostom ostala je zapamćena njegova rečenica na sednici vlade, kada je sekretarici diktirao tekst smene trojice ministara koji su pripadali toj stranci.

Nedavno su iz vlade izbačeni i ministri povezivani sa korupcijom i ličnim bogaćenjem, ali sve te afere nisu dobile epilog. Pošto je Plenković prvo predložio svom ministru zdravstva da sam da ostavku, što ovaj nije prihvatio, već je dao mandat na raspolaganje, packu su dobili i novinari, jer je premijer rekao da već tri i po godine rešetaju njegove ministre.

PADA REJTING VLADE

Otkrivanje raznih afera krenulo je iz novina, koje su onda iz dana u dan donosile nove detalje o mutnim poslovima ministara, što je i dovelo do njihovog pada. Plenkovićeva strategija gotovo je u svim slučajevima bila ista - prvo je branio svoje ministre, a kako su do javnosti dolazili novi kompromitujući dokazi o njihovim velelepnim kućama, apartmanima na moru i svemu što obični ljudi mogu da sanjaju, presekao je u trenutku, kada je počeo da pada i rejting same vlade.