Smog otežava disanje: I Crnu Goru guši zagađen vazduh

Z. ZORIĆ

18. 01. 2020. u 08:18

Štetne čestice iznad granice u Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću, Podgorici

Смог отежава дисање: И Црну Гору гуши загађен ваздух

Bijelo Polje među najzagađenijim gradovima u Crnoj Gori,Foto Fokuspress.com

U CRNOJ Gori, kao i u regionu, već više dana vazduh je zagađen, nivo PM čestica i praškastih materija je iznad propisanog. Međutim, tek nakon medijskih tekstova i komentara građana da se teško diše oglasile su se i državne institucije. Konkretno, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je saopštenje, u kojem navode da će svakodnevno informisati građane. Ipak, osim uputa šta stanovništvo treba da uradi, konkretnih mera, kojih bi nadležni državni organi trebalo da se late, kako bi ubuduće smanjili zagađenje i njegovo štetno dejstvo, nema.

- S obzirom na prekoračenje emisija zagađujućih materija u vazduhu, koje je prisutno ovih dana u određenom broju crnogorskih gradova, održan je koordinacioni sastanak predstavnika Ministarstva, Agencije za zaštitu životne sredine, Hidrometeorološkog zavoda i Instituta za javno zdravlje. Dogovoreno je na sastanku pojačano i svakodnevno informisanje građana o kvalitetu vazduha, ali i preporuke građanima kako da se ponašaju i na koji način da prilagode životne i radne aktivnosti u situaciji kada je kvalitet vazduha lošiji - piše u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

O merama koje treba preduzeti, kada je alarmantno stanje sa kvalitetom vazduha, govorio je i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

- Poslali smo uputstva predstavnicima opština u Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću i Podgorici gde je problem zagađenja najizraženiji. Radimo proaktivno, preduzeli smo konkretne mere koje treba sprovesti. To će doprineti poboljšanju situacije u onim opštinama gde je koncentracija praškastih čestica i štetnih materija najveća - poručio je Hrapović ne precizirajući koje su to konkretne mere.

Zasad mere su preduzete u bjelopoljskoj opštini, gradu koji je pre dva dana imao najveće zagađenje vazduha.

- Formirana je komisija koja bi trebalo da utvrdi stvarno stanje kvaliteta vazduha i da to uporedi sa kvalitetom vazduha u prethodnom periodu - rečeno je iz te lokalne samouprave. - Obaveza joj je i da sačini spisak potencijalnih zagađivača u Bijelom Polju, evidentira ostale uzroke zagađenja i predloži mere za poboljšanje i unapređenje kvaliteta vazduha. Kada sve to utvrde dokument, odnosno izveštaj treba da dostave predsedniku opštine.Proverili smo i sajt Agencije za zaštitu životne sredine. Na početnoj strani objavljen je izveštaj za 16. januar u kojem stoji da je vazduh bio vrlo dobar u opštinama na jugu države, dok su u centralnom delu i na severu vrednosti PM 10 čestica varirale. Najveća koncentacija bila je u Pljevljima, Podgorici i Bijelom Polju oko ponoći, odnosno oko 11 sati u Nikšiću. Očigledno, po nalogu Vlade, objavljene su i preporuke Instituta za javno zdravlje.

- Preporučuje se svima, a naročito osetljivim grupama stanovnika - deci, trudnicama, starijima i hroničnim bolesnicima da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica u vreme dima i magle u vazduhu. Takođe, treba ograničiti fizički zahtevne aktivnosti pri kojima se diše brže i dublje, kao što su trčanje, vežbanje i slično na otvorenom, stoji u preporukama objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.


TUMAČENJE

DIREKTOR Ekološkog pokreta "Ozon", Aleksandar Perović (na slici), više od deset godina prati dešavanja u oblasti životne sredine i zalaže se za potpunu primenu Arhuske konvencije, koja građanima garantuje pravo na kvalitetno i pravovremeno informisanje o kvalitetu životne sredine.

- Godinama sarađujem sa Agencijom i pratim njihov rad. I smatram da ima prostora da se dodatno unapredi. Pre svega da podaci koji se preuzimaju iz automatskih mernih stanici budu prezentovani na razumljiviji način - kaže za "Novosti" Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)