Salvador Salvator Altijeri, Amerikanac italijanskog porekla koji je ovih dana postao pravoslavac, kada se krstio u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Nikšiću, na dan velikog crkveno-narodnog sabora u gde su u obližnjem Sabornom hramu na poklonjenje bile mošti Svetog Vasilija Ostroškog, iznenadio se kada je u „Novostima“ pročitao tekst o tom događaju.


- Salvator je oduševljen što se našao u vašem prestitžnom listu, i poneće nekoliko primeraka u Njujorku gde živi sa našom Nikšićankom Aleksandrom Sarić. Lepa priča obišla je region, a za nju će se svakako čuti i u dalekoj Americi - kaže za „Novosti“ njegov kum, crkvenjak, Miloica Đukanović, koji nam je kazao da je Salvador prihvatio da njegova slava bude Sveti arhangel Mihailo, koja je, inače, slava Sarića.


Na pitanje da li će, možda, naredne godine, poći na slavu kod kuma u dalekoj zemlji, Đukanović odgovara.


PROČITAJTE JOŠ: U Nikšiću se krstio Amerikanac italijanskog porekla: Salvador postao pravoslavac


- To je nemoguće, jer i ja slavim Svetog arhangela Mihaila. Možda nekom drugom prilikom. Svet je mali, pa ni države i kontinenti nisu toliko daleki - dodaje Đukanović.


Svetu tajnu krštenja i miropomazanja obavio je sveštenik Milosav Jovanović, na engleskom jeziku, koji je završio Bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertvilu. Junak naše priče Salvador Salvator Altiljeri nakon krštenja se pričestio, a bio je na poklonjenje moštima ostroškog Čudotvorca sa devojkom i njenom porodicom.