DELIMO isti kontinent, istoriju, kulturu i u istoj smo političkoj porodici. Uveravam vas da stojimo uz vas, nezavisno od svih procesa. Stojimo uz vas i želimo da nam budete što bliže.

Ove ohrabrujuće poruke regionu poslala je u četvrtak iz Zagreba, sa Kongresa Evropske narodne partije (EPP), buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pozitivne vesti sa okupljanja lidera evropskih stranaka, sa najvećim uticajem na formiranje politike EU, stigle su samo nekoliko dana nakon "hladnog tuša" francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se zalaže za temeljnu reformu principa proširenja Unije.

Fon der Lajen jasno je stavila do znanja da na čelu EK neće dozvoliti da nacionalisti i populisti kreiraju evropski način života, kako se inače zove i jedan od resora u "vladi" EU koju će voditi.

O proširenju EU i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana na Kongresu EPP nije bilo disonantnih tonova i većina poruka bila je "na liniji" Ursule fon der Lajen, odnosno u skladu sa stavom da bez ovog regiona Evropa neće biti kompletna.

Čak je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ukazala na važnost proširenja EU na jugoistok Evrope, jer bi u protivnom, kako je rekla, "treće strane koje nisu nužno dobronamerne mogle da ispune prazninu i dovedu do toga da evropski projekt ne bude dovršen".


PROČITAJTE JOŠ: EVROINTEGRACIJE SRBIJE: Uz Mađara otvoren put u EU


Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da će "susedi u jugoistočnoj Evropi biti jedan od prioriteta predsedavanja Zagreba EU", koje počinje 1. januara:

- Za zemlje Zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive na osnovu zasluga.

Na panelu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i podeljene odgovornosti", koji je održan u okviru Kongresa EPP, kandidatkinja Hrvatske za potpredsednicu EK Dubravka Šuica ocenila je da je Evropski savet napravio "istorijsku grešku" kada nije otvorio pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.


O ORBANU U JANUARU, NAJAVIO TUSK


NOVI predsednik EPP Donald Tusk izjavio je u Zagrebu da bi krajem januara mogao da donese odluku o mađarskoj vladajućoj partiji Fides, premijera Viktora Orbana, koja je suspendovana iz ove političke grupacije zbog kršenja demokratskih standarda. Tusk je osudio "nelibearalnu politiku" Orbana, dok je bivši premijer Slovenije Janez Janša stao u odbranu Fidesa, stranke za koju smatra da treba da ostane u EPP, jer, kako je naveo, "nema smisla kažnjavati najuspešniju stranku u grupi".