Novi program DPS: Milova partijska crkva

V. KADIĆ

10. 10. 2019. u 12:20

Нови програм ДПС: Миловa партијска црквa

Identitet: Đukanović i Dedeić

Uoči predstojećeg Kongresa, novi stranački program Demokratske partije socijalista: Zalaže se za obnovu CPC i snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta. Kovačević (NSD): DPS prinudno hoće da obnovi nešto čega nikad nije bilo

PARTIJA Mila Đukanovića - DPS zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, navodi se u predlogu novog političkog programa koji će biti overen na partijskom kongresu 30. novembra, koji je u međuvremenu prosleđen svim opštinskim organizacijama. Ovo je krupan zaokret u programu ove vladajuće stranke kada je reč o odnosu prema crkvenom pitanju, jer su na prošlom kongresu u svom političkom programu naveli da će se zalagati za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Đukanovićevi socijalisti podsećaju da je ta partija u "snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta napravila neke važne korake i doprinela njegovom utemeljenju i definisanju", ali da je ostao još jedan iskorak kojim će ispraviti "veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka."

- Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore - piše u predlogu programa u delu identiteta koji su preneli provladini mediji.


PROČITAJTE JOŠ: Lider Demoktatskog fronta: Osuđen sam jer sam poslanike nazvao ološima što krše Ustav

U DPS-u navode da "u cilju prevazilaženja podela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, oni ostaju privrženi opredeljenju da se podela među pravoslavnim vernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica". Kao i savremenih strateških državnih ciljeva, "kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će prostor svog delovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore". I pored svega navedenog u programu se dodaje da je DPS pobornik principa razdvojenosti države i verskih zajednica!

- Odlučno zagovaramo nemešanje države u delovanje verskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se mešanju verskih zajednica u poslove države. Posebno političkom delovanju koje je nespojivo s njihovom misijom - stoji u programu DPS.

Marko Kovačević (Nova srpska demokratija) kaže, za "Novosti", da DPS pokušava da kroz prinudni aparat države ugradi u istorijsko pamćenje Crne Gore nešto čega nikada nije bilo.

- Konstrukcije o obnovi nečega što nikada nije postojalo u stvari su samo nastavak pokušaja da se Crna Gora odvoji od sebe same. Sva priča o navodnim nepravdama koje su se desile Crnoj Gori, a koje baš oni imaju zadatak da isprave je samo pravdanje za pljačku zemlje i izdaju sopstvenog naroda čije su razmere ogromne, a posledice nesagledive - kaže Kovačević. - Svaka prostitutka ima tužnu priču o tome kako je počela da se bavi tim poslom. Ovo su tužne priče DPS-a o tome zašto mora da radi sve ovo što radi. Naravno, od realizacije tih suludih planova neće biti ništa jer su se vernici obavezali da će životom braniti pravoslavlje od aktivista i raspopa iz DPS-a.


PROČITAJTE JOŠ: Odbornik SO Pljevlja: Jeftin trik DPS

ZAKLETVA

NA Trojičindanskom saboru u Podgorici, pred više od 20.000 okupljenih, pročitana je zakletva za odbranu vere i svetinja.

- Danas se pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja zavetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka, tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli - deo je teksta koji je pročitao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)