ISTRAŽIVANjE POKAZALO: 44,7 odsto Makedonaca ne smatra da je afera Reket razlog za izbore

Tanjug

06. 10. 2019. u 18:52

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: 44,7 одсто Македонаца не сматра да је афера Рекет разлог за изборе

Foto Tanjug-AP

Anketu sproveo Institut za politička istraživanja u Skoplju
Skoro polovina građana Severne Makedonije smatra da afera "Reket“ nije razlog za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji, rezultati su ankete koju je sproveo Institut za politička istraživanja u Skoplju.

Rezultati pokazuju de 44,7 odsto građana smatra da ne treba da se organizuju izbori zbog afere "Reket“, dok 36,3 odsto njih smatra da je potrebno nov izbor poslanika u Severnoj Makedoniji. Čak 18,9 odsto makedonskih građana nemaju stav po ovom pitanju, prenosi MIA.

Čak 48,7 odsto ispitanika smatra da ta afera neće dobiti konačno rešenje, 27,9 odsto su uvereni da će slučaj biti rešen, dok njih 23,4 odsto nemaju odogovor na to pitanje.

Na osnovu rezultata ankete, 47,1 odsto makedonski građana smatra da afera "Reket“ uopšte ne bi bila otvorena pred makedonskim pravosudnim organima da o tome nisu objavili informacije neki domaći i strani mediji. Suprotno mišljenje imaju 24,4 odsto građana, dok 28,5 odsto nisu odgovorili.

Pročitajte još - "Reket" potresa Zaeva?


Čak 38 odsto ispitanika smatraju da su neki pojedinci u makedonskom Specijalnom tužilaštvu korumpirani, 37,9 odsto smatraju da je Specijalno tužilaštvo u celosti korumpirano, dok samo 9,5 odsto veruje da Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji radi profesionalno.

Na pitanje da li u određenim sudskim procesima visokog profila u Severnoj Makedoniji treba da se uključe sudije i tužioci iz inostranstva, čak 53,8 odsto ispitanika odgovaraju potvrdno, 29,8 odsto su protiv takve ideje, a 16,3 odsto nisu odgovorili.

Dve trećine ispitanika nisu zadovoljni načinom na koji se institucije bave slučajevima u vezi s prisluškivanim razgovorima. Njih 62,8 odsto smatra da se institucije ne bave dobro tim slučajevima, 16,8 odsto smatra da institucije rade dobro, dok 20,5 odsto nemaju odgovor.

Anketa Instituta za politička istraživanja u Skoplju sprovedena je od 14. do 17. septembra na uzorku od 1.109 ispitanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije