BIVŠI RADNICI RADOJA DAKIĆA: Jovaniću, gde je 14 miliona ?

I. D. S.

19. 09. 2019. u 00:39

БИВШИ РАДНИЦИ РАДОЈА ДАКИЋА: Јованићу, где је 14 милиона ?

Milan Vukčević (govori) ispred Privrednog suda

Ispred Privrednog suda bivši radnici "Radoja Dakića" prozvali predsednika te institucije. Više od decenije čekaju na isplatu

BIVŠI radnici nekadašnje fabrike mašina "Radoje Dakić", koji više od deceniju čekaju na više od 60 miliona na ime neisplaćene zarade, u sredu su pred zgradom Privrednog suda čekali prijem kod predsednika te institucije, Blaža Jovanića, kako bi im saopštio gde je 14 miliona evra prihodovanih od prodaje dela imovine fabrike u stečaju. Radnici su ispred zgrade suda proveli gotovo sat vremena, da bi im nakon toga iz kabineta predsednika poručili da je Jovanić zauzet, te da će ih primiti u petak.

Prema rečima predstavnika bivših radnika, Milana Vukčevića, nepotrebno puno vremena je prošlo od kada je prodat deo imovine stečajne fabrike i od kada su uplaćena sredstva, tačnije, od kraja prošle godine, a da radnici nisu dobili ni centa. Kako ističe, taj novac se nalazi na nekom računu, a "dakićevce" niko nije obavestio na kom.

- Da li se novac od prodaje imovine nalazi na računu Privrednog suda ili na računu stečajnog dužnika "Radoje Dakić"? Ako se novac nalazi na računu Privrednog suda postoji opasnost da bi on mogao biti potrošen za sasvim drugu namenu i delimično otuđen po osnovu drugih sudskih presuda - poručio je predstavnik radnika Milan Vukčević.

Pročitajte još -Ništa od prodaje mašina firme "Radoje Dakić"

Kako je dodao, komunikaciju sa Jovanićem pokušavaju da ostvare preko tri meseca, a osim informacije gde je novac od prodaje imovine, žele i da pokušaju da reše i problem sporne podele sredstava. Naime, kako navodi Vukčević, donetim rešenjem, novac bi trebalo da se podeli u grupama i to u procentima, pa je za neke radnike predviđena isplata od 10 odsto potraživanja, nekima i manje, ali da ima i onih za koje se planira isplata kompletnog potraživanog iznosa.

Bivši radnici okupljeni ispred suda Foto I. D. S.

- Nekome odgovara da napravi podele među radnicima, mi ćemo se izboriti za jedinstvo, svi smo ovde po istom pravnom i činjeničnom osnovu. Ranije je bio problem što nema novca od prodaje imovine, a sad je problem kako da nam on bude podeljen. To je najbolji pokazatelj kakav nam je pravosudni sistem. Nismo mi krivi zbog pravnih nedorečenosti - poručio je Vukčević.

Pročitajte još - Strazbur donosi milione

Prema njegovim rečima, nedavno su iz kabineta premijera Duška Markovića dobili obećanje da će pokušati da ubrzaju sprovođenje odluke koju je doneo Ustavni sud, da se radnicima isplati novac koji potražuju, ali i da će narednih dana imati i direktnu komunikaciju sa premijerom, te da će tražiti pomoć i da se raspodela novca izvrši kako treba, na pravičan način.

DUG VEĆI OD 60 MILIONA

BIVŠA fabrika mašina "Radoje Dakić" u stečaju je ostala dužna radnicima za neisplaćenih 77 mesečnih zarada zajedno sa pripadajućim kamatama. Ukupan iznos, prema pravosnažnim presudama, za oko 1.800 radnika premašuje 60 miliona evra. Isplatu zarada na koje su ostvarili pravo u nekadašnjem podgoričkom gigantu, bivši radnici od države traže duže od decenije, a čekajući pravdu i zarađeni novac trećina je preminula.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zariczare

19.09.2019. 08:02

Pitajte Tadica, Djilasa, Jeremica I ostali zutu bandu Koji su sve zivo upropastili.

električar

19.09.2019. 09:57

Mi smo te probleme već rešili. Ispred naših bivših fabrika "u restrukturiranju" nema ovakvih dešavanja. Naša država je bila vrlo uporna i definitivno zaboravila ovaj problem. A radnici su nemoćni i - idemo dalje ... Milionima i milionima evra pomagaćemo druge države, gradove u drugim državama, a našim bivšim radnicima ćemo pričati da nam gofišnje nestaju gradovi, kako se "krvavo borimo" za natalitet ... i - davaćemo "obrazloženja. Sila je sila, kakva god da je, a tuga je tuga, lična stvar ...