Medžlis traži pomoć Turske?

M. SEKULOVIĆ

16. 09. 2019. u 10:28

Меџлис тражи помоћ Турске?

Muslimansko groblje u Beranama

Politizacija odluke O statusu Muslimanskog groblja u Beranama prešla granicu Crne Gore. Lalević: Time se ne menja karakter groblja niti utiče na verski obred sahranjivanja

ODLUKA odbornika SO Berane da se pored pravoslavnog groblja na upravljanje JP "Komunalno" ustupi i muslimansko groblje, dovelo je do politizacije slučaja. Čim je doneta sporna odluka, za koju u Opštini Berane tvrde da je samo u pitanju klasično sprovođenje zakona, iz Medžlisa Islamske zajednice stigle su prilično neumesne optužbe, a potom je održan i hitan sastanak. Usvojen je zaključak kojim se decidirano traži da se "uputi inicijativa za odlaganja primene ove sporne odluke". U saopštenju izdatom tim povodom, objašnjava se pravni put kojim će IZ ići, ali i predočava da će žalba na spomenutu odluku lokalnog parlamenta u Beranama biti upućena Ambasadi Turske i turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj "Tika", te drugim ambasadama, domaćim i inostranim institucijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

- Obaveštavamo crnogorsku javnost, da u slučaju da se ne promeni Odluka SO Berane o oduzimanju muslimanskog groblja u Beranama i vrati na upravljanje i nadležnost Medžlisu Islamske zajednice Berane, da smo u krajnjoj nuždi spremni stati u zaštitu svojih verskih sloboda i svojih svetinja kroz razne vidove protesta i građanske neposlušnosti - saopšteno je iz Medžlisa.

PROČITAJTE JOŠ - Berane: Muslimani veruju da im je oteto groblje


Na ovo saopštenje iz lokalne uprave su poručili da se "u Beranama Turska, niti bilo koja druga zemlja, neće pitati nikada više".

- Ovde važe zakoni Crne Gore, protiv kojih je uperena ova aktivnost pojedinaca iz Medžlisa. Pošto su ljudi iz njega aktivisti stranaka koje su na vlasti u Crnoj Gori, neka preko svojih poslanika ponište trenutno važeći Zakon o komunalnim delatnostima u Skupštini Crne Gore, i mi ćemo ga poštovati - kazali su iz Opštine Berane. - Sve dok se to ne desi, poštovaćemo ovaj koji je na snazi. Politikantstvo i ono što se u Beranama pokušava već nekoliko meseci, neće proći. Sve te marifetluke smo odavno prozreli, a njihove autore je narod prezreo, što im ne pada lako. Ali narodna volja se pita u Beranama, evo duže od pet godina.


Marko Lalević

Potpredsednik Opštine Berane Marko Lalević ističe da Islamska zajednica nije iskoristila mogućnost učešća u javnoj raspravi, i dodaje da se odlukom ne menja karakter groblja i ne utiče se na verski obred sahranjivanja.

PROČITAJTE JOŠ - Milačić: NATO planira vojnu bazu na beranskom aerodromu


NIJE ODUZIMANjE VEĆ USKLAĐIVANjE

- POVODOM neistinitih, tendencioznih i zlonamernih tvrdnji da je Opština Berane navodno donela odluku o oduzimanju vlasništva nad muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici, moram reći da takve tvrdnje nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti. Naprotiv - rekao je potpredsednik Opštine Berane, Marko Lalević. - Sam naziv odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane, upućuje na to da se ne radi o oduzimanju ili otimanju vlasništva nad novim muslimanskim grobljem bilo kome, već se stvorila potreba da se odluka koja je ranije regulisala ovu oblast uskladi sa Zakonom o komunalnim delatnostima koji je donela Skupština Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije