Unesko proglasio rečni predeo Mure rezervatom biosfere

Tanjug

sreda, 19. 06. 2019. u 17:15

Унеско прогласио речни предео Муре резерватом биосфере

Depositphotos

Rečni predeo Mure, koji se proteže na 13.000 hektara u Austriji, Unesko (UNESCO) je proglasio rezervatom biosfere na današnjoj sednici u Parizu
Rečni predeo Mure, koji se proteže na 13.000 hektara u Austriji, Unesko (UNESCO) je proglasio rezervatom biosfere na današnjoj sednici u Parizu.

Proglašenje doline donje Mure za Uneskov rezervat biosfere poslednji je korak ka zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Srbije za proglašenje prvog na svetu petodržavnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav“, navodi se u saopštenju organizacije za zaštitu životne sredine WWF.

Direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria Duška Dimović kaže da rečna staništa uz Muru, Dravu i Dunav čine oko 700 kilometara dug zeleni koridor u srcu Evrope, koji obuhvata oko milion hektara vrednih prirodnih staništa, s velikim brojem retkih vrsta biljaka i životinja.

PROČITAJTE JOŠ - Unesko predlaže da se Ohrid stavi na listu ugroženog nasleđa

U saopštenju se navodi da WWF, ministarstva za životnu sredinu i drugi partneri za zaštitu prirode iz svih pet zemalja proteklih 20 godina rade na dugoročnoj zaštiti tog područja kroz upostavljanje rezervata biosfere.

Donje deonice sve tri reke i njihova poplavna područja, koja se protežu kroz pet spomenutih zemalja, čine jedan od najbogatijih i najraznovrsnijih područja u Evropi.

Obale tih reka predstavljaju dom brojnim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima se nalazi više od 3.000 vrsta ptica.

Između ostalog, na tom području nalazi se najveći broj gnezdećih orlova belorepana u Evropi.

Nekoliko vrsta riba, poput jesetri ili dunavskog lososa, koristi više od 700 kilometara rečne dužine za migraciju.

Identitet područja kao i životni standard njegovih stanovnika u velikoj meri zavisi od Mure, Drave i Dunava. Njihova netaknuta plavna područja štite naselja od poplava i obezbeđuju čistu pitku vodu, dok prekrasna područja povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.

Kako se navodi u saopštenju WWF, današnje priznanje Uneska otvara put za realizaciju najveće inicijative za zaštitu reka u Evropi. Hrvatska i Mađarska su 2012. zaštitite svoj rečni predeo, Srbija 2017. i Slovenija 2018. godine.

Ocenjuje se takođe da stvaranje jedinstvenog pentalateralnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav“ otvara mogućnosti razvoja turizma zasnovanog na očuvanju prirode, kao i malih porodičnih gazdinstava, dok se istovremeno povećava zaštita kulturnog nasleđa.

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije