CIPRAS U POSETI ZAEVU: Grčka će čuvati makedonsko nebo, investicije 500 miliona evra

M. STANČIĆ

02. 04. 2019. u 11:40

ЦИПРАС У ПОСЕТИ ЗАЕВУ: Грчка ће чувати македонско небо, инвестиције 500 милиона евра

Selfi Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa
Foto: Tanjug/AP

Istorija je u utorak u Skoplju bila rado korišćena reč u nastupima Zorana Zaeva i njegovog gosta iz Atine

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

GRČKI premijer Aleksis Cipras u utorak je, tokom svoje prve istorijske posete Skoplju, izjavio da će vojni avioni njegove zemlje nadzirati vazdušni prostor iznad Severne Makedonije.

- Grčko vazduhoplovstvo će vršiti nadzor neba iznad Republike Severna Makedonija, kada ova zemlja postane deo NATO, da bi se garantovala bezbednost letova - rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Zoranom Zaevom, citirajući deo iz potpisanog dokumenta dveju strana iz oblasti odbrane, vojnog obaveštajnog delovanja i vozduhoplovstva.

Novinari su pitali i da li će ta kontrola biti besplatna ili će Skoplje morati da izdvoji dodatna sredstva za to, Cipras je odgovorio da "neće biti nadoknade" i da je za Atinu stabilnost regiona važnija od materijalne nadoknade.

Cipras je ocenio i da su susedi na "novom kursu saradnje i razumevanja" rešeni da premoste sve podele nastale u periodu trajanja spora dugog gotovo tri decenije zbog imena, rešenog sporazumom u Prespi.

Pročitajte još - Zaev i Cipras našli kompromis oko imena Makedonije

- Menjamo narativ nacionalne mržnje i podela - izjavio je Cipras, stojeći "rame uz rame" na zajedničkoj konferenciji sa svojim domaćinom Zaevom. - Gradimo nov sistem saradnje, razumevanja i zajedničkog rasta. Uspeh ovih napora nije uspeh samo za Grčku i Severnu Makedoniju već je uspeh čitavog Balkana i Evrope. Moja poseta je prva zvanična poseta grčkog premijera vašoj zemlji. Izgubili smo mnogo vremena, izgubili smo tri decenije i moramo da premostimo te razlike, da gradimo mostove umesto zidova.

Posle razgovora sa Zaevom i zajedničke sednice dveju vlada, premijer Grčke je rekao da je potpisan i memorandum o razumevanju i unapređenju pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju u Evropsku uniju.

- Razgovarali smo i o saradnji u okvirima NATO i na nivou regiona - rekao je Cipras.

Zoran Zaev je, takođe, rado pominjao istoriju u svom govoru, ocenivši da će se "istorijskim preokretom" otvoriti nova era na Balkanu i u bilateralnim odnosima dvaju suseda, dodajući da se u mnogim oblastima "ispisuje istorija" od 17. juna prošle godine kada je potpisan Sporazum u Prespi o okončanju oduženog spora.

- Ovaj sastanak je istorijski preokret, prošlost ostavljamo iza i pokušavamo da nadoknadimo izgubljeno vreme, započinjemo put budućnosti - rekao je Zaev. - Pokazali smo da je sve moguće.

Prespanski dokument je po njegovoj oceni, "istorijski korak prema normalizaciji naših odnosa". Sada se dvema zemljama otvara mogućnost potpunog iskorišćenja trgovinskih odnosa.

Stotinak grčkih privrednika iz velikih i srednjih kompanija u utorak po podne je sa makedonskim preduzetnicima održalo poslovni forum. Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o izbegavanju dvojnog oporezivanja.

BEZ HIMNI, ALI UZ SELFI

NA svečanoj ceremoniji dočeka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ispred Vlade RSM u Skoplju nisu bile intonirane državne himne. Iz Vlade u Skoplju zvanično je objašnjeno da su "zbog kašnjenja prilikom sletanja aviona, izostavljene protokolarne svečane aktivnosti na dočeku, u cilju dobijanja vremena za ispunjenje radnog programa posete". Ciprasa je inače ispred zgrade Vlade sačekao Zaev i posle zvaničnog fotografisanja, njih dvojica su napravila i zajednički selfi.

SOLUN - BEOGRAD, PREKO SKOPLjA

U Skoplju su potpisani i dogovori iz oblasti infrastrukture za unapređenje putne i železničke veze na koridoru 10 povezivanjem Soluna i Beograda preko Skoplja, povezivanja luke Pirej sa tržištima u Evropi.

GRČKE INVESTICIJE U SEVERNU MAKEDONIJU 500 MILIONA EVRA?

Grčke kompanije već su pokazale interes za ulaganja u vrednosti većoj od 500 miliona evra u sektoru energetike u Severnoj Makedonije, a postoji interes za ulaganje kompanija iz Grčke u poljoprivredi i drugim privrednim sektorima, prenosi portal Plusinfo.

Privrednici, koji su zajedno sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom došli u Severnu Makedoniju, su iz sektora građevine, energetike, prehrambene industrije i novi tehnologija, a tokom Biznis foruma će biti analizirane mogućnosti o proširenju njihovih biznisa u makedonskog državi.

Na Biznis forum u Skoplju, na kome učestvuju više od 400 privrednika iz Grčke i Severne Makedonije, zajedno su došli premijeri dve zemlje - Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Cipras je u obraćanja na grčko-makedonskom biznis forumu zahvalio novinarima što su, kako je rekao, veoma snažno ispratili njegovu posetu Severnoj Makedoniji i pozvao makedonske građane da letuju na Halkidikiju, naglašavajući da su dobrodošli u Grčku.

Cipras u delegaciji vodio više od 140 direktora i predstavnika više od 100 malih i srednjih preduzeća, među koji su bili i "Mitilineos grup", "Intrakom", "Motor oil", "Prometeus gas", "GEK Terna", "Helenik Petroleum", "Aktor", "Apitiva", "PPC", "DESFA", "TITAN", "Viohalko", "Sidenor SA", "Alfa digital", "Alumil SA", "Malamatinas & Son SA", "Ohonos Snak SA".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije