IZBORI, PA RAZGRANIČENjE SA PODGORICOM: Tuzi će da glasaju u februaru?

V. KADIĆ

utorak, 27. 11. 2018. u 13:28

ИЗБОРИ, ПА РАЗГРАНИЧЕЊЕ СА ПОДГОРИЦОМ: Тузи ће да гласају у фебруару?

Još samo da izaberu vlast

Najmlađa crnogorska opština od 1. septembra čeka novu vlast i razgraničenje sa Podgoricom. Predsednik Milo Đukanović ovih dana doneće odluku o raspisivanju izbora

IZBORI, pa razgraničenje sa Podgoricom. Ovo čeka najmlađu, 24. crnogorsku opštinu u mesecima koji dolaze. Iz Demokratske partije socijalista najavljuju da će prvi izbori biti održani u februaru, a tu odluku doneće ovih dana predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Zvanično, Tuzi su 1. septembra postali samostalna opština i posle višegodišnjih pokušaja Malesija je konačno dobila novi status, zahvaljujući glasovima vladajuće većine u državnom parlamentu - DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative i Albanci odlučno. To je urađeno zahvaljujući izmenama zakona o teritorijalnoj organizaciji, koje je usvojila Vlada Crne Gore. Time je stavljena tačka na projekat albanskih nacionalnih stranaka da Tuzi postane "suverena".

Opština se prostire na oko 240 kvadratna kilometra (15,7 odsto teritorije Podgorice), sa 47 naselja, koja imaju oko 15.000 stanovnika. Veća je od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština. Albanci su još ranije uradili studiju o opravdanosti formiranja opštine Malesija sa Tuzima kao administrativnim i kulturnim centrom, udaljenim desetak kilometara od Podgorice. Nikola Gegaj (DPS) poručuje da će žitelji Tuzi u budućnosti sami donositi odluke o svim bitnim pitanjima za svoj kraj.

- Pošto ekonomska održivost opštine traži koordinaciju na svim nivoima, siguran sam da ćemo kao i do sada imati podršku Vlade Crne Gore - kategoričan je Gegaj.

Iz Albanske alternative stižu uverenja da će Tuzi biti dobar servis Albancima koji će svoja prava moći da rešavaju na svom, albanskom jeziku.

Pročitajte još - ALBANCI U CG NA KORAK DO SAMOSTALNOSTI: Opština Tuzi deo pogodbe

- Sada nastavljamo da radimo na razvoju Malesije, integraciji i faktorizaciji Albanaca u Crnoj Gori - poručili su iz ove stranke.

Kao prednosti za dobijanje opštine navodi se da područje Malesije poseduje institucije za funkcionisanje punopravne opštine, a to su privredne, kulturološke i društvene prednosti, kao i geografski položaj, granica sa Albanijom i sa njom povezanom železnicom. U blizini su aerodromi, luke Bar i Drač, Skadarsko jezero, nacionalni parkovi... Tuzani još odranije merkaju jednu od najuspešnijih crnogorskih kompanija "Plantaže 13. jul", koje poseduju vinograd u jednom kompleksu na preko 22.225 hektara sa više od milion čokota vinove loze. Poseduju i plantaže bresaka, maslina. Ova uspešna firma poseduje i jedinstven u svetu podzemni vinski podrum na nekoliko hektara, kapaciteta desetina miliona litara. "Međa" sa Podgoricom sačekaće rezultate izbora. To ne znači samo "povlačenje crte" između dve opštine, nego i druga prava i obaveze, formiranje službi i preduzeća.

REFERENDUM

ADVOKATSKA kancelarija Vladimira Čejovića dostavila je Ustavnom sudu Crne Gore predlog za prioritetno odlučivanje po inicijativi poništenja odredbi Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojima je građanima Tuzi oduzeto pravo da o samostalnosti opštine odlučuju na referendumu. U inicijativi je najavljeno i podnošenje zahteva za izdavanje privremene naredbe za obustavu izvršenja pojedinačnog akta, čim odluka o raspisivanju izbora u Tuzima bude objavljena.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)