Bivši visoki funkcioneri jugoslovenske i hrvatske tajne službe, Josip Perković (73) i Zdravko Mustač (76), koji su u Nemačkoj osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog ubistva Stjepana Đurekovića biće prebačeni u Hrvatsku, potvrdio je njihov advokat Anto Nobilo.

On za regionalnu N1 tv nije mogao da precizira datum njihovog prebacivanja u Hrvatsku, ali je rekao da bi to trebalo da se dogodi "u razumnom roku".

Dvojica bivših obaveštajaca će najpre, veruje Nobilo, biti smešteni u zagrebački Remetinec, a potom raspoređeni u neki od zatvora u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, Perković i Mustač su se nedavno izjasnili da žele da nastave odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj na šta, inače, imaju pravo.

Nobilo, međutim, ne očekuje da će njihov dolazak u Zagreb biti poznat unapred iz, kako kaže, bezbednosnih razloga, ali je dodao da je procedura s tim u vezi u potpunosti završena.

Pročitajte još - Osuđeni Perković i Mustač

Njima će u Hrvatskoj kazna doživotnog zatvora biti preinčena u kaznu na 15 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.

Dvojica bivših obaveštajaca su u Vrhovnom zemajskom sudu u Minhenu osuđeni na doživotne kazne zatvora tačno pre dve godine.

Proglašeni su krivim za ubistvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Nemačkoj.