CG: Na minimalcu ceo grad

V. KADIĆ

18. 07. 2018. u 12:22

ЦГ: На минималцу цео град

Nezadovoljni radnici na prvomajskom protestu tražili veću platu / Foto Savo Prelević

Više od 80.000 građana Crne Gore koji su zaposleni ima mesečna primanja do 250 evra. Najnižu zakonom određenu zaradu od 193 evra svakog meseca dobija 36.639 ljudi. Mirko Stanić: Povećati minimalac sa 193 na 250 evra

UNIJA slobodnih sindikata saopštila je da više od 80.000 zaposlenih u Crnoj Gori prima platu do 250 evra. Među njima je 36.639 ljudi koji primaju platu manju od državnog minimaca od 193 evra. Dok zakonom određenu najnižu zaradu u džep stavlja 9,849 radnika! Prema podacima USS, broj zaposlenih u državi je oko 190.000, a prosečna plata 512 evra.

Iz Unije upozoravaju da radnici u Crnoj Gori i dalje čekaju povećanje minimalca utvrđenog još 2013. godine, i najmanji je u regionu.


PROČITAJTE JOŠ:
PODGORIČKA „POBJEDA“ TVRDI: Katnića pratili mesecima i spremali likvidaciju

Vladislav Bojović iz Demokratske narodne partije smatra da je zapanjujući podatak da skoro polovina od ukupnog broja zaposlenih prima platu do 250 evra.

- To znači da više od 80.000 građana prima duplo manju platu od iznosa prosečne zarade u Crnoj Gori ili skoro tri i po puta manje od realnog iznosa minimalne potrošačke korpe. Štaviše, umesto da se smanjuje, vidimo da je, samo tokom poslednjih pet meseci, za nekoliko hiljada povećan broj radnika čija je zarada na nivou od 250 evra - kaže Bojović. - Ako se ovaj podatak dovede u vezu sa činjenicom da minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori realno iznosi više od 800 evra, pa još ako se uzme u obzir koliko je penzionera sa penzijom nižom od 250 evra i koliko je nezaposlenih u Crnoj Gori, jasno je da ogroman broj građana živi na samoj ivici egzistencije. Više od 51.000 građana je nezaposleno, od čega 9.000 visokoškolaca! Poražavajući je podatak da posao nema više od 300 magistara, među kojima su i doktori nauka.

Mirko Stanić iz SDP kaže da je preko potrebno povećati minimalac sa 193 na 250 evra, kao meru koja ima za cilj poboljšanje standarda radnika sa najmanjim primanjima u Crnoj Gori.

- Ovom odlukom bismo povećali prihode za više od 77.000 naših sugrađana koji danas zarađuju manje od 250 evra, a kroz povećanje doprinosa bi država na prihodovnoj strani dobila nekoliko miliona evra, čime bi se znatno uvećali budžetski i prihodi fondova. Kroz izmenu zakonske regulative bi se takođe mogao uvesti neoporezivi deo zarade kojim bi se anulirali troškovi poslodavca zbog povećanih izdataka po osnovu povećanja zarada - smatra Stanić.


PROČITAJTE JOŠ:
BRUTALNE BATINE U BUDVI: Norvežane pretukli Šveđani poreklom sa Balkana (VIDEO)

NEOPOREZIVI DEO ZARADE

PREMA podacima Poreske u Crnoj Gori minimalac prima više od 70.000 zaposlenih. Uvećanje minimalca podržavaju i poslodavci, ali traže da se ispuni i njihov zahtev, a to je da se privredi obezbedi neoporezivi deo zarade. U Uniji slobodnih sindikata napominju da treba zaštititi one koji najmanje primaju - 193 evra mesečno.

- To je najugroženija kategorija zaposlenih i njima što pre treba povećati zaradu. To bi ih, donekle, u dogledno vreme, izvelo iz zone siromaštva - prokomentarisao je za "Novosti" Vukašin Zogović, koordinator Unije slobodnih sindikata u pregovorima za povećanje minimalne zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Petrovic Zoran

18.07.2018. 14:34

pa nek radnici u cg pocnu da rade.bio sam ceo mesec na moru...svo osoblje hotela restorana kao i mnogi radnici su najamna radna snaga iz Srbije i Bosne.iz cg sam viđao samo šefove i direktore i vlasnike plaza.