Niklanovići se žale Strazburu: Vratite nam našu zemlju

S. Gregović

28. 09. 2016. u 07:01

Никлановићи се жале Стразбуру: Вратите нам нашу земљу

Predstavnik: Vlado Niklanović

Nova tužba Evropskom sudu za ljudska prava zbog otete imovine u Paštrovićima, koja je kasnije prodata Kipranima. Porodica Niklanović potražuje više od 50.000 oduzetih kvadrata

CRNA GORA će se, u još jednom imovinsko-pravnom sporu naći pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Tužbu protiv države zbog povreda prava koja garantuje crnogorski ustav i nepoštovanja Evropske konvencije o ljudskim pravima, podneli su u ime bratstva Niklanović, advokati Nikola Martinović i Marko Milošević.

O čemu se radi? Dvadeset i tri porodice bratstva Niklanović, koji žive u SAD, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, a koji su poreklom iz sela Blizikuće u Paštrovićima, nedaleko od Svetog Stefana, već deceniju vode spor pred crnogorskim sudovima. Predmet spora je dokazivanje da su vlasnici većeg kompleksa zemlje, koji je opština Budva još 2002. godine prevela na sebe. Kako se ističe u saopštenju “Hristov konsaltinga”, koji je ovlašćena konsultantska kuća za familiju Niklanović, učinjeno je to bez ijednog dokumenta. Kompleks od 51.039 kvadratnih metara, ispod sela Blizikuće, dakle na “pjenu od mora”, opština je prodala kiparskoj firmi Danebrook limited iako je, kako navode tužioci, bila upozorena da zemlja pripada Niklanovićima već više od veka, što pokazuju mape iz doba Austrougarske, koja je vladala ovim krajevima i vrlo precizno beležila privatnu imovinu, kao i u starom katastru koji je važio ovde sve do kraja osamdesetih godina.

OVO JE MOJE Pred sudovima Crne Gore puno je procesa slične tematike. Na tuđu zemlju, koja je uz samo more, u poslednjoj deceniji dobila veliku vrednost, uknjižavale su se i opštine i strane kompanije i pojedinci. Stari katastar, koji je bio izuzetno precizan, zamenio je novi kada je rađeno snimanje na terenu uz izjave u stilu “ovo je moje”!

Tokom suđenja je tri puta poništavan ugovor s kiparskom firmom, koji je bio “težak” 4,5 miliona evra, koje je inkasirala lokalna uprava 2006. godine. Sudovali su potom viši sudovi, koji su postupak vraćali na početak, da bi konačno Vrhovni sud Crne Gore presudio u korist budvanske opštine i kiparske kompanije. Pošto je tako okončan postupak pred crnogorskim sudovima, spor kreće u Strazbur.

- Verovali smo da će država Crna Gora, koja je na putu evropskih i evroatlantskih integracija, zaštititi naša prava - kazao je za “Novosti” devedesetdvogodišnji Vlado Niklanović, koji je decenijama živeo i radio u San Dijegu u Kaliforniji, i koji se pod stare dane vratio u svoje Blizikuće.

- Računali smo, dakle, da će naša imovina biti vraćena vlasnicima, koji su državljani više zemalja, ali smo se, nažalost, uverili da u Crnoj Gori ne postoji princip pravne sigurnosti. Stoga nastojimo da svoja prava ostvarimo van Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije