Rusija odbila sve diskusije o UKIDANjU PRAVA VETA u Savetu bezbednosti UN

Novosti Online

petak, 10. 07. 2020. u 00:30

Русија одбила све дискусије о УКИДАЊУ ПРАВА ВЕТА у Савету безбедности УН

Foto: AP

Rasprava o reformisanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne bi trebalo da utiče na pravo veta, ona nije predmet diskusije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja
RASPRAVA o reformisanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne bi trebalo da utiče na pravo veta, ona nije predmet diskusije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- O pitanju veta se ne razgovara, ne može se pregovarati. O tome nema kompromisa. Veto je instrument koji omogućava da se održi ravnoteža interesa u Savetu bezbednosti. To je ono što održava SB - rekao je on.

Nebenzja se takođe osvrnuo na izlazak SAD iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekavši da ciljevi tog postupka nisu jasni, uzimajući u obzir uticaj koji su imale unutar te organizacije.

- Sjedinjene Američke Države su u poslednje vreme izašle iz mnogo čega, a poslednji je bio izlazak iz SZO. Treba reći da imaju pravo na to. Svaka zemlja je suverena i ima pravo da učestvuje ili ne učestvuje u ovim ili onim sporazumima, ugovorima ili organizacijama. Drugo je pitanje šta zbog čega je to potrebno SAD i šta time pokušavaju da postignu - istakao je on.

Prema njegovim rečima, to nije veoma razuman korak s obzirom na to da „Amerikanci u velikoj meri kontrolišu organizaciju“.

- Ako pogledate sastav zaposlenih u sekretarijatu SZO, bićete uvereni da je tako. Teško je objasniti kakav je to gest, čak i prema unutarpolitičkim motivima, jer u toj istoj Americi postoji ozbiljno protivljenje toj odluci i proceni uloge SZO, kako u celini, tako i u pogledu njenih postupaka za vreme pandemije - istakao je diplomata.

Podsetimo, Rusija i Kina u sredu su uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, koji su predložile Belgija i Nemačka. Nacrt predviđa produženje rada dva pogranična prelaza na granici Sirije i Turske za dostavu humanitarne pomoći UN-a. Ostali članovi Saveta bezbednosti glasali su za.

Tim povodom, američki državni sekretar Majk Pompeo u sredu je pozvao svet da kazni Rusiju i Kinu jer, kako kaže, zloupotrebljavaju svoje pravo veta u SB, kako bi podržale strategiju Asadovog režima - izgladnjivanje na smrt sopstvenog naroda.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak nije podržao nacrt rezolucije koji je predložila Rusija, a kojim se predlaže da se ostavi samo jedan pogranični prelaz na sirijskoj granici za dostavu humanitarne pomoći, izjavio je predsedavajući Savetom, stalni predstavnik Nemačke Kristof Hojsgen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije