Berlin izneo podatke o najvećim pretnjama po nacionalnu bezbednost: Rast nemačkog ekstremizma

I. STANOJEVIĆ

petak, 10. 07. 2020. u 07:26

Берлин изнео податке о највећим претњама по националну безбедност: Раст немачког екстремизма
Broj desničarsko obojenih krivičnih dela bukvalno je eksplodirao sa 24.000 u 2018. godini na 32.000 lane
DESNICA u Nemačkoj iz godine u godinu raste, a imun na ekstremizam ove vrste nije ni Bundesver. Broj desničarsko obojenih krivičnih dela bukvalno je eksplodirao sa 24.000 u 2018. godini na 32.000 lane. Ministar unutrašnjih dela Horst Zehofer je izlazeći u javnost sa najnovijim bezbednosnim izveštajem istakao da je korišćenje antisemitskih teorija zavere "velika sramota za Nemačku"!

Rastu i desničarski ekstremizam i rasizam i antisemitizam. Upravo to je i najveća pretnja po nacionalnu bezbednost i najveći izazov za vlast, ocenio je Zehofer.

Među novoidentifikovanim desnim ekstremistima, oko 7.000 je, prema procenama Biroa za zaštitu ustavnosti, pristalica esktremističkog krila desničarske stranke "Alternativa za Nemačku"(AfD), što je otprilike petina članstva.

POKRET "GRAĐANI RAJHA" VLASTI u Minhenu, prestonici južne pokrajine Bavarske, pretražile su prostorije koje se dovode u vezu sa 12 nemačkih državljana u tri savezne države i susednoj Austriji, zbog sumnje da su krijumčarili oružje u zemlju. Osumnjičeni su u tesnoj sprezi sa pokretom "Građani Rajha", koji negira legitimitet nemačke države.

- Nažalost, ne možemo se pohvaliti - rekao je Zehofer. - U porastu su, što nas posebno zabrinjava, antisemitski obojena nasilna dela. Njihovi počinioci su u ogromnom procentu, koji premašuje 90 odsto, upravo desničarski ekstremisti.

Vlasti su zato, proletos, bile primorane da zabrane rad nekih grupacija, kao, na primer, radikalne "Krilo", frakcije desničarske AfD, čiji su članovi uhvaćeni u antiustavnom delovanju.

Procenjuje se da je od tih desničarskih ekstremista 13.000 uvršteno u spremne na nasilje, što je za 300 više nego pre godinu dana.

- Ova oblast je najveća pretnja po bezbednost Nemačke i tu se ništa nije promenilo - kazao je Zehofer.

Rastu i krivična dela "sa potpisom" levice i to za 40 odsto, pa ih je lane bilo oko 6.400. Levičarski ekstremizam registruje oko 33.500 aktivista podeljenih u dva tabora, nasilni i nenasilni.

Uočava se, međutim, permanentni rast upravo ovog dela, spremnog na nasilje!

Ostala je prisutna i velika pretnja islamskog terorizma, mada se beleži pad broja počinjenih krivičnih dela. Rastu i aktivnosti drugih država na teritoriji Nemačke.

Sajber napadi, kampanje dezinformacija, naročito se beleže u kriznim vremenima, kakvo je, nema sumnje, trenutno vreme borbe protiv pandemije virusa korona, ističu tamošnji mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije