Kadirov o ubistvu čečenskog opozicionara i blogera Umarova: Anzora iz Beča ubile zapadne službe

B. VLAHOVIĆ

četvrtak, 09. 07. 2020. u 23:33

Кадиров о убиству чеченског опозиционара и блогера Умарова: Анзора из Беча убиле западне службе

Bloger Mamihan Umarov i predsednik Ramzan Kadirov

Tajne službe likvidiraju blogere da bi napravili "politički odjek" protiv Rusije
MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

NEKOLIKO dana od ubistva čečenskog opozicionara i blogera Mamihana Umarova (43) poznatijeg kao "Anzor iz Beča", koji je tražio politički azil u Austriji, oglasio se predsednik Čečenije Ramzan Kadirov optuživši za tu likvidaciju zapadne tajne službe koje rade protiv Rusije.

Umarov je često ne samo kritikovao predsednika Ramzana Kadirova, već ga je i vređao.

- Bloger koji se potpisivao kao "Anzor iz Beča", kao i drugi blogeri koji zarađuju na Zapadu na pseudopatriotizmu, žrtve su tamošnjih tajnih službi koje rade protiv Rusije i mene lično jer znaju da granice Ruske Federacije na Kavkazu čuvam ja sa mojom odanom ekipom - napisao je Ramzan Kadirov.

LIKVIDACIJA U NEMAČKOJ OVO nije prva likvidacija Čečena koji žive u ovom delu Evrope. Lani je u Nemačkoj ubijen građanin Gruzije Zelihman Hangošvili, koji je zapravo bio Čečen po nacionalnosti i jedan od vođa čečenskih ekstremista povezanih sa muslimanskim ekstremistima koji su ratovali u Siriji, a pre toga protiv ruske armije.

On objašnjava da tajne službe likvidiraju blogere da bi napravili "politički odjek" protiv Rusije.

- Znajući naš mentalitet i tradiciju, oni stvaraju takve blogere i kasnije ih likvidiraju, a zatim nalaze druge koji pozivaju ljude na mitinge protiv vlasti - kaže Kadirov. - Ali je čudno da su na mitinzima tog ubijenog blogera nazivali izdajnikom.

Umarov je ubijen 4. jula nedaleko od Beča. Vlasti Austrije su već uhapsile osumnjičene za ubistvo. Prvo je uhapešen građanin Rusije iz Čečenije Sarali Ahtajev (47) za koga se sumnja da je pucao u Umarova, a zatim i Čečen Salman Magamadov.

Čečenski opozicioneri koji žive u zapadnoj Evropi tvrde da se pričalo da je za likvidaciju Umarova obećana nagrada od 20 miliona dolara. Samouvereni Umarov, koji je u Austriji živeo pod imenom Martin Bek, navodno je odbio zaštitu tamošnje policije.

Povodom ubistva "Anzora iz Beča" oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Nelogično je povezivati ubistvo čečenskog državljanina u Austriji s predsednikom ruske republike Čečenije Ramzanom Kadirovom - izjavio je Peskov, dodavši da je "Kremlj saznao za incident iz medija".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije