Gubernator Habarovskog kraja uhapšen zbog ORGANOZOVANjA ubistva

Novosti Online / Branko Vlahović

četvrtak, 09. 07. 2020. u 09:50

Губернатор Хабаровског краја ухапшен због ОРГАНОЗОВАЊА убиства

Foto: Ria RU

Sergej Furgalj doktor i kasnije biznismen i na kraju političar rešavao sporove sa partnerima brutalnim likvidacijama
MOSKVA: Od stalnog dopisnika


Gubernator Habarovskog kraja na ruskom Dalekom istoku Sergej Furgalj uhapšen je u četvrtak zbog umešanosti u organizovana ubistva.U Istražnom komitetu Rusije tvrde da je on bio organizator likvidacije više preduzetnika u periodu od 2004 i 2005 godine na teritoriji Habarovskog kraja i Amurske oblasti.


Sergej Furgalj je bio član organizovane banditske grupe. Osim Furgalja uhapšeno je još četvoro ljudi.


Gubernator Habarovskog kraja Furgalj je postao u septembru 2018. posle drugog izbornog kruga kao poslanik Dume (ruskog parlamenta) iz redova LDPR Vladimira Žirinovskog.


Interesantno je da je tada dobio čak 70 posto glasova. On je pobedio bivšeg gubernatora Vjačeslava Športa predstavnika "Jedinstvene Rusije".


Grupa okrutnih biznismena u kojoj je bio Sergej Furgalj ubila je preduzetnika Jevgenija Zorija i Olega Bulatova koji su se bavili trgovinom metala. Takođe su pokušali da ubiju i Aleksandra Smoljskog jer su se sukobili zbog biznisa.


Furgalj je uhapšen kad su " propevali" razbojnici koji su bili sa njime u grupi. Protiv Sergeja Furgalja su dali izjave ljudi koji su bili pohapšeni u novembru 2019 godine.Prvi je "propevao" bivši poslanik Skupštine Habarovskog kraja i vlasnik kompanije "Daljpromsnab" Nikolaj Mistrukov koji je bio partner Furgalja.Protiv Furgalja je svedočio i inspektor službe bezbednosti aerodroma Mendeljejevo na Južnim Kurilima Marat Kadirov , zatim nezaposleni Andrej Karepov a takodje i generalni direktor firme" Alteza" Andrej Palej.


Nikolaj Mistrukov je ispričao da mu se 2004 obratio Furgalj da " reši problem" sa Jevgenijem Zorijem koji mu je oteo biznis sakupljanja starog metala.Zorija su ubili 29 oktobra 2004.Kasnije je bio ubijen i Oleg Bulatov. Furgalja dovode u vezu i sa ubijstvom nekog Romana Sandalova koji se takođe bavio prodajom starog metala.


Furgalj je postao član partije LDPR 2005 godine i do 2011 je bio njen koordinator regionalnog odelenja .Dva puta je biran u rusku Dumu (parlament) 2007 i 2011.


Interesantno je da je Sergej Furgalj po obrazovanju doktor i svojevremeno je radio od 1992 do 1999 kao neurolog u tamošnjoj bolnici.verovatno je to i bio razlog što su za njega u Habarovskom kraju glasali da bude poslanik u parlamentu a kasnije i gubernator.Posle rada u bolnici krenuo je u biznis. Prvo se bavio prodajom drveta a potom sakupljanjem i prodajom starog železa.


Hapšenje gubernatora Habarovskog kraja Sergeja Furgalja u Istražnom komitetu Rusije nazvali su " dekriminalizacijom Dalekog Istoka".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije