Pred nosom Kine: Manevri američkih nosača aviona u Južnom kineskom moru

Tanjug

nedelja, 05. 07. 2020. u 20:33

Пред носом Кине: Маневри америчких носача авиона у Јужном кинеском мору

Foto Tanjug / AP

Dva američka nosača aviona, "Nimic" i "Ronald Regan", održala su u subotu manevre u Južnom kineskom moru
Dva američka nosača aviona, "Nimic" i "Ronald Regan", održala su u subotu manevre u Južnom kineskom moru, saopštila je američka mornarica.


Rojters navodi da su manevri održani u isto vreme kada je Kina izvela vojne vežbe, koje su kritikovali Pentagon i susedne države.


Kina i SAD međusobno se optužuju za podsticanje napetosti u strateškim vodama u vreme zategnutih odnosa zbog niza pitanja, uključujući korona virus i Hongkong.


U saopštenju mornarice navodi se da su nosači aviona izveli vežbe i operacije u Južnom kineskom moru u znak podrške slobodnom i otvorenom regionu Indijskog i Tihog okeana.


Kontraadmiral Džordž Vikof rekao je da je cilj da se pošalje "nedvosmislena poruka" partnerima i saveznicima da su SAD posvećene regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, preneo je Volstrit džornal, koji je prvi izvestio o održavanju vežbi.


On je naglasio da te vežbe ne predstavljaju odgovor na one koje vrši Kina, koje je Pentagon kritikovao kao "kontraproduktivne naporima za ublažavanje tenzija i održavanje stabilnosti".


Kina je u petak odbacila te kritike, navodeći da su SAD krive za povećanje tenzija.


Prošle nedelje, Kina je objavila da će održati petodnevne vežbe, počevši od 1. jula, u blizini Paracelskih ostrva, koja su decenijama predmet spora između Kine i Vijetnama.


VIjetnam i Filipini su takođe kritikovali kineske vežbe, tvrdeći da bi one mogle da dovedu do tenzija u toj oblasti i utiču na odnos Pekinga sa susedima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vladimir

06.07.2020. 01:10

Jel to Trampova "miroljubiva" politika .... zgaziće vas Kinezi kao bubašvabu, kompleksaši jedni, jer računate na njihov razum ..... gospodo vi ste na RESPIRATORU, a Central park je isuviše mali da podnese "kurčenje" sile na izdisaju! Jedino OVU nepobitnu istinu mogu da zanemare ANALfabete pod vlašću gospodina PRDEŽA!

lepo pise:"JUZNO KINESKO MORE"

06.07.2020. 08:33

Nigde na svetu,nije bilo niti ce biti niti imati:"JUZNO "AMERICKO MORE""!Niti "Severno "Kanadsko"",niti "Juzno "Brazilsko""...."Meksicki zaliv" nije nikada bio "Meksicki"!KOLONIZOVANJEM,OTIMACINAMA I TREBLJENJEM DOMACEG STANOVNISTVA,STVORENO JE TO STO JE STVORENO.Ja to samo navodim,svestan da tu moja malenkost nemoze nista da promeni.Dakle,"Meksicki zaliv",nije samo "Americki",nego su to "MEDJUNARODNE VODE".Kako je onda moguce da Kina tamo nesme da "cuva slobodnu plovidbu i kretanja robe"???????