Skandalozna odluka Londona: Venecuelanske zlatne rezerve predali LIDERU OPOZICIJE Huanu Gvaidu

Novosti onlajn

05. 07. 2020. u 08:27

Скандалозна одлука Лондона: Венецуеланске златне резерве предали ЛИДЕРУ ОПОЗИЦИЈЕ Хуану Гваиду

Huan Gvaido AP Photo/Paul White

Londonski viši sud priznao je lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za „vršioca dužnosti predsednika“ Venecuele i dao mu pristup zlatnim rezervama zemlje u banci Engleske
LONDONSKI viši sud priznao je lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za „vršioca dužnosti predsednika“ Venecuele i dao mu pristup zlatnim rezervama zemlje u banci Engleske.

Portparolka Rusije Marija Zaharova smatra skandaloznom ovu odluku.

- Ova odluka je skandalozna. Koliko se može razumeti iz izjave vrhovnog sudije Najdžela Tira, londonski sud nije čak ni pokušao da da pravnu ocenu zahteva Gvaida, već je samo pratio stav britanskog izvršne vlasti koja je ranije proglasila Gvaida za predsednika Venecuele – a „dva predsednika Venecuele ne mogu postojati“. Očigledno je da nezavisnost britanskih sudova funkcioniše samo dok se stavovi sudova poklapaju sa mišljenjima Vlade - dodala je ona.

Ranije je Vrhovni sud Londona priznao Huana Gvaida za predsednika gore navedene južnoameričke države, faktički lišivši Vladu aktuelnog predsednika Nikolasa Madura prava da raspolaže sa zlatnim rezervama koje se čuvaju u Banci Engleske.

Odluka je doneta tokom razmatranja žalbe Centralne banke Venecuele koja je tražila da joj se vrate zlatne poluge u vrednosti od oko milijardu dolara koje se čuvaju u Londonu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Aleksandar

05.07.2020. 08:36

Britanija je tokom svoje kolonijalne vladavina otela širom sveta mnogo zlata. Zato ne čudi njihova odluka da otmu zlato od Venecuele i daju ga opozicionom lideru.

Mostarac

05.07.2020. 08:38

Najveće zlo svijeta, opet oteli tudje, prvo te unište, pa te kao onda cuvaju i pomažu sa dijelom tvog novca

Рашо

05.07.2020. 09:03

Злочонци остају злочинци. Да ли је ико очекивао другачији став ових белосветских пљачкаша? А и Гвадио ће доботи двадесет посто, можда!

boki

05.07.2020. 10:14

To znaci da ce London i dalje raspolagati sa Venecualskim zlatom. Osnovni model zapada, u vezi sa postovanjem demokratskih vrednosti.

Novica Randjelovic

05.07.2020. 10:51

Podmukla UK,bili i ostali pljackasi i sto je jos sramnije nisu ni razmatrali zahtev narodne banke Venecuele o povratku zlata i deviznih rezervi.Narvnoucenije za ostale zemlje sveta cuvajte svoje zlato u svojim trezorima ne u zapadnim bankama.