NOVOSTI OTKRIVAJU: Žestoka polemika u Moskvi nakon Putinove izjave o zauzimanju aerodroma Slatina na Kosovu

Branko Vlahović

subota, 04. 07. 2020. u 21:30

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Жестока полемика у Москви након Путинове изјаве о заузимању аеродрома Слатина на Косову

Ruski mirovnjaci iz BiH na "Slatinu" su stigli 12. juna 1999.

Nezapamćen sukob penzionisanih visokih oficira RF, Ivašov optužuje Kvašnjina da skriva prave motive akcije "Slatina"

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA


U MOSKOVSKIM medijima u poslednjih desetak dana rasplamsala se nezapamćeno žestoka polemika između penzionisanih generala oko toga ko je imao kakvu ulogu u organizovanju "skoka" ruskog bataljona mirotvoraca iz BiH na prištinski aerodrom "Slatina", na kraju NATO bombardovanja SRJ.

Pljušte optužbe generala, ne samo ko je imao odlučujuću ulogu, već i ko je kočio ulazak ruskih mirotvoraca na Kosovo i Metohiju te 1999.

Isprovociran izjavama bivšeg načelnika Generalštaba Anatolija Kvašnjina, koji je u TV emisiji kazao kako je on pripremao akciju i da o tome nije znao ministar odbrane, oštro je reagovao general pukovnik Leonid Ivašov, i to u dva broja visokotiražnog nedeljnika "Argumenti nedelje", ispričavši detalje koje do sada ruska javnost nije znala.

Optužio je Kvašnjina "da ne govori istinu o ovoj operaciji".

Sve je počelo nedavnim Putinovim intervjuom na TV Rusija, kada je ispričao kako je kod njega, u vreme dok je bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije, došao tadašnji načelnik Generalštaba general armije Anatolij Kvašnjin, koga je on pitao:

"Zašto se ide na usiljeni marš do prištinskog aerodroma?" Tada mu je, kako je istakao, Kvašnjin kazao: "Jasno nam je da ćemo kad-tad odatle otići, ali ćemo imati čime da trgujemo."

Kompletan tekst možete da pročitate u izdanju Večernjih novosti za nedelju 5. jul.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije