Tramp najavio izgradnju Parka američkih heroja

VN

subota, 04. 07. 2020. u 19:45

Трамп најавио изградњу Парка америчких хероја

Foto Tanjug / AP

Predsednik Sjedinjenih država dan nezavisnosti proslavio u Južnoj Dakoti na čuvenoj planini
PREDSEDNIK SAD Donald Tramp izjavio je da "besna rulja", koja nastoji da ukloni statue konfederalnih lidera na protestima protiv rasizma i diskriminacije, zapravo pokušava da "izbriše istoriju Amerike".

Tramp je, govoreći o antirasističkim protestima koji su pokrenuti širom Amerike posle brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, ocenio da demonstracije ugrožavaju američko društvo i temelje političkog sistema SAD. "Nemojte da se zavaravate. Ova levičarska kulturna revolucija smišljena je da poništi tekovine američke revolucije", istakao je Tramp na skupu povodom Dana nezavisnosti SAD u Južnoj Dakoti na planini Rašmor.

Tramp je ovom prilikom najavio i izgradnju "Nacionalnog parka američkih heroja", gde će, kako je naveo, biti postavljene statue "najvećih sinova Amerike".

Američki predsednik se usprotivio zahtevu da se preimenuju baze američke vojske koje nose imena konfederalnih generala, a demonstrante je nazvao zagovornicima "ekstremno levičarskog fašizma", najverovatnije misleći na članove organizacije Antifa.

"Postoji novi krajnje levičarski fašizam koji zahteva apsolutnu vernost. Ukoliko ne pričate njihov jezik, izvodite njihove rituale, izgovarate njihove mantre i sledite njihove naloge, onda ćete biti cenzurisani, proterani, stavljeni na crnu listu, progonjeni i kažnjeni", kazao je Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije