Kina odgovorila na kritike iz Kanade zbog akta o Hongkongu

Tanjug

04. 07. 2020. u 22:43

Кина одговорила на критике из Канаде због акта о Хонгконгу

AP Photo

Peking je danas odgovorio na kritike koje su, posle usvajanja kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti za područje Hongkonga, stigle iz Kanade
Peking je danas odgovorio na kritike koje su, posle usvajanja kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti za područje Hongkonga, stigle iz Kanade, koja je najavila da će zbog tog akta suspendovati sporazum o izručenju koji ima sa Hongkongom.


Odluku o suspenziji saopštio je premijer Džastin Trudo, dok je kanadski ministar spoljnih poslova kineski zakon, koji je usvojen ove nedelje, nazvao korakom unazad u pogledu sloboda, navodi Rojters.


Zvaničnici honkonških vlasti danas su izrazili veliko razočaranje zbog poteza Kanade, a kineska ambasada u Otavi Kanadu je optužila za grubo mešanje u unutrašnja pitanja Kine.


"Neke zemlje Zapada, uključujući Kanadu, mešaju se u poslove Hongkonga pod izgovorom ljudskih prava, čime se ozbiljno krši međunarodno pravo i osnovne norme u međunarodnim odnosima", saopštila je ambasada.


Kako podseća Rojters, odnosi Pekinga i Otave napeti su otkako su kanadske vlasti 2018. godine uhapsile finansijsku direktorku kineskog telekomunikacionog giganta "Huavej" po poternici koju su izdale SAD, posle čega su kineske vlasti zbog navodne špijunaže uhapsile dvojicu državljana Kanade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije