Pompeo traži od Turske da Aja Sofija OSTANE MUZEJ

Tanjug

četvrtak, 02. 07. 2020. u 00:45

Помпео тражи од Турске да Аја Софија ОСТАНЕ МУЗЕЈ

Foto: Depositphotos

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je danas Tursku da ne menja status istanbulske Aja Sofije i omogući da ona ostane muzej
AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo pozvao je danas Tursku da ne menja status istanbulske Aja Sofije i omogući da ona ostane muzej.

U saopštenju koje je objavljeno dan pre donošenja presude suda, koja bi mogla da otvori put zahtevima da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju, Pompeo je pohvalio tursku vladu zbog održavanja zgrade "na izvanredan način" kao muzeja, ali je upozorio da bi promena njenog statusa ugrozila njeno nasleđe.

- Pozivamo vladu Turske da nastavi da održava Aja Sofiju kao muzej, kao primer njene posvećenosti poštovanju verskih tradicija i raznolike istorije, koja je doprinela Republici Turskoj, i da osigura da ona ostane dostupna svima - poručio je Pompeo.

Zamenik predsednika Erdoganove partije Pravda i razvoja Numan Kurtulmus tvrdi da je to pitanje nacionalnog suvereniteta, preneo je Tanjug.

- Ne treba nam ničiji savet, niti preporuka o našim poslovima - poručio je Kurtulmus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Haluk Pekpolat

02.07.2020. 05:38

Agya Sofia mora biti Pravoslavni Hriscanski hram kakva mu je prvobitna namena. Ni muzej ni dzamija. Zar Muslimani ne mogu sebi sazidati dzamiju pa su primorani da ukradu tudju svetinju? Muslimani treba da budu posteni, valjda svaki Musliman tako misli.