SAD ukidaju specijalni status za Hongkong

Tanjug

30. 06. 2020. u 09:21

САД укидају специјални статус за Хонгконг

Foto Tanjug / AP

Reagujući na usvajanje novog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, SAD su danas počele da ukidaju specijalni status za ovaj grad
Reagujući na usvajanje novog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, SAD su danas počele da ukidaju specijalni status za ovaj grad, da obustvljaju izvoz vojne opreme i ograničavaju izvoz visokotehnoloških američkih proizvoda, izvestio je Rojters.


Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da suspenduje "preferencijalni status Hongkongu", uputivši apel zvaničnom Pekingu da odmah obustavi donošenje novog zakona i ispuni obećanja koja su data građanima Hongkonga i svetu.


"Odluka kineskih vlasti da razore slobodu u Hongkongu prisilila je američku administraciju da preispita svoju politiku prema ovoj teritoriji", izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.


Pompeo je istakao da SAD reaguju s ciljem da se zaštiti nacionalna bezbednost.


Zvanični Peking juče je najavio da će uvesti vizne restrikcije za sve Amerikance koji se suprotstavljaju promenama u Hongkongu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zvezda i to CRVENA

30.06.2020. 10:56

Svakim danom su mi ovi Kinezi sve draži.. Ako ništa drugo zato što su dovoljno velika sila da ovi kaubojski majmuni mogu samo da gledaju i trepću kako nmg ništa da urade na štetu drugih