SAD proširile otpužnicu protiv Asanža

Tanjug

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 13:51

САД прошириле отпужницу против Асанжа

Foto: AP

Advokat Džulijana Asanža je izjavio da je iznenađen činjenicom da su vlasti Sjedinjenih Država prošle nedelje izdale novu proširenu optužnicu protiv osnivača Vikiliksa

LONDON - Advokat Džulijana Asanža je izjavio da je iznenađen činjenicom da su vlasti Sjedinjenih Država prošle nedelje izdale novu proširenu optužnicu protiv osnivača Vikiliksa, preneo je Rojters.


Američko ministarstvo pravde izdalo je otpužnicu protiv Asanža koji se tereti da je počinio 18 krivičnih dela, a koja obuhvata i zaveru za hakovanje sajtova državnih institucija i špijunažu.


Prošle godine SAD su otpočele sa procesom izručivanja osnivača Vikiliksa, koji je nakon skoro sedam godina koje je proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu prebačen u zatvor tom gradu.


Prošle nedelje izdata je nova otpužnica protiv Ašanža u kojoj se on ne tereti za nova krivična dela, ali u kojoj je proširen "cilj zavere" i koji sada uključuje i optužbe za regrutovanje hakera.


Saslušanje o izručenju Asanža počelo je u februaru, ali je prekinuto usled pandemije korona virusa, a sada je ponovo zakazano za 7. septembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije