Masovni protest u Vašingtonu: Gradonačelnica traži od Trampa da POVUČE VOJSKU iz grada

Tanjug

nedelja, 07. 06. 2020. u 08:06

Масовни протест у Вашингтону: Градоначелница тражи од Трампа да ПОВУЧЕ ВОЈСКУ из града

Foto: Tanjug/AP

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu uveče na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu
Hiljade demonstranata okupilo se u subotu uveče na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu, dok su se demonstracije zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavile 12. dan zaredom širom SAD.


Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.


Demonstranti su juče došli iz svih svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser, koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada.


"Treba da gledamo šta se dešava u Vašingtonu zato što ne želimo da federalna vlada uradi drugim Amerikancima", rekla je ona šetajući sa demonstrantima, preneo je CNN.


Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće, a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu "Crni životi su bitni", demonstranti su zastali i klečali četri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu.


Šef vašingtonske policije Piter Njušam rekao je ranije u toku dana da nadležni očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."


Pročitajte još: Haos na ulicama Amerike: Gorela policijska vozila i polupana stakla tužilaštva u Klivlendu, žena bacila molotov-koktel u Njujorku (FOTO/VIDEO)Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija. Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa, prenosi Rojters.


Neke ulice su bile zatvorene. Organizatori su poveli kolone u marš ulicama oko Bele kuće. Automobili koji su prolazili trubili su demonstrantima u znak podrške.