ŠEF evropske diplomatije Žozep Borel odbacio je predlog Bele kuće da se Rusija pozove na ovogodišnji samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7), čiji su domaćin SAD.

- G7 ne može da postane G8 dok Rusija ne promeni svoj kurs. To trenutno nije slučaj - rekao je Borel novinarima u Briselu, dodajući da je "saradnja partnera koji slično razmišljaju važnija nego ikad".

Predsednik SAD Donald Tramp je 30. maja rekao da će odložiti samit G7 za jesen i da će pozvati i Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

G7 je postala "veoma zastarela", rekao je Tramp ocenio da bi trebalo da se transformiše u "G10 ili G11 protiv G1", reformisan klub ujedinjen protiv Kine.

- Promena formata G7 nije isključivo pravo predsedavajućeg - rekao je Borel, prenosi briselski portal Euraktiv.

Članice G7 su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada. Rusija je bila deo G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine posle pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim. EU nije član G7, ali predsednici Saveta i Komisije prisustvuju samitima kao gosti.

Velika Britanija i Kanada su već izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u tu Grupu.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je da je uobičajeno da zemlja koja predsedava G7 pozove druge lidere da učestvuju na samitu kao gosti.

- Međutim, Rusija je suspendovana iz G7 posle aneksije Krima i tek treba da vidimo dokaze promene ponašanja koji bi opravdali njeno ponovno uključenje - rekao je portparol.

Borel je krajem maja na zajedničkoj sednici EU i UN rekao da su "ilegalna ruska aneksija Krima i neispunjavanje obaveza iz Minskih sporazuma u velikoj meri poremetili odnose EU i Rusije".

- Podrška nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu će ostati ključni elementi odnosa EU i istočnih partnera - rekao je Borel.