Igre oko granica i borba za turiste sa primesama politike, u celoj Evropi, ali i u našem regionu se nastavlja, pa je Hrvatska danas, posle Crne Gore, najavila dizanje granične rampe za građane određenih zemalja, među kojima nije Srbija, ali nije ni Crna Gora, iako se ona "otvorila" prema Hrvatskoj.

Hrvatska, pored Slovenije sa kojom je još krajem prošlog meseca dogovorila dolazak njenih građana na hrvatsko more, apostrofira i nameru Nemmačke da izađe u susret, kako kažu, želji njenih građana da idu na more, a nejasno je da li su baš Nemci tražilo hrvatsko ili bilo koje drugo more, ali i Austriju, Slovačku, Češku.

Nemačka, Austrija, Hrvatska i Češka su ceo prethodni mesec, kako prenose strani mediji, utvrđivale mogućnosti otvaranja takozvanih "turističkih koridora", odnosno puteva kojima bi turisti iz ovih zemalja kontrolisanim pravcima išli direktno u određena područja na letovanje, zaobilazeći Italiju, čiji je severni deo najteže pogođen virusom bio omiljeno turističko mesto Nemaca.

Italija je bilaterarne dogovore o turistima postignute između određenih zemalja, konkretno između Nemačke i Hrvatske, doživela kao nefer borbu za turiste.

"Ako se potvrdi ova inicijativa to bi bio pravi bojkot prema našoj zemlji i našem turističkom sektoru. To je nelojalna konkurencija unutar jedinstvenog tržišta i zbog toga EU mora intervenisati", reagovala je italijanska evroparlamentarka Rosana Konte.

Zemlje koje biraju države čije će turiste pustiti na obale svoga mora, poput Hrvatske i Crne Gore, pozivaju se na kriterijume njihove jednake epidemiološke situacije sa niskom stopom zaraženih.

Zemlje čiji građani su uz takvo objašnjenje zaobiđeni sumnjaju da motivi za takvu odluku nisu isključivo zdravstvene prirode, kao što sumnjaju i u to što su zemlje sa morskom obalom nekako baš paralelno sa početkom letnje sezone "proterale" virus korone.

Na igre brojki, upravo kod naših suseda sa obalom mora, nedavno je skrenuo pažnju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ilustrujući to pitanjem koje je postavio Belgijancima: "Zašto imate 5.000 mrtvih?", a oni su, kaže, odgovorili: "Zato što ne lažemo i što smo transparentni" .

U svakom slučaju, na početku turističke sezone, kako piše onlajn magazin EuropeToday, situacija i u EU je prilično haotična, a 15. juni se smatra danom D za kada je EU je pozvala zemlje članice da otvore unutrašnje granice kako bi omogućile svojim građanima da počnu ponovno da putuju.

Brisel je već najavio da ne može intervenisti u bilateralnim dogovorima pojedinih država i podsetio na izjavu "Kolegijuma EU komesara", datu na početku pandemije koronavirusa, u kojoj pozivaju države članice da donose odluke o granicama na temelju epidemioloških podataka i da ponovno otvore granice između onih članica gde je situacija slična, uzimajući u obzir "proporcionalnost mera" i "princip nediskriminacije".

Za Brisel to znači da "kada država članica odluči da dozvoli putovanje na svojoj teritoriji, to bi trebala da učini na nediskriminišući način, dopuštajući putovanje iz svih područja, regija ili zemalja EU sa sličnim epidemiološkim stanjima".

Pisanje "Bilda"o "turističkom koridoru" između Nemačke, Češke i Hrvatske, potvrdio je i hrvatski ministar za turizam Gari Kapeli.

Prema pisanju Europe Today, Francuska i Engleska su već potpisale ugovor, koji dozvoljava turistima putovanja u oba pravca preko kanala La Manš, ali Englezi ne mogu još uvek da putuju u Italiju, Grčku i Španiju, gde je po procenama Londona epidemiološka situacija gora nego u UK.


Polovinom maja Španija i Italija su potpisale bilaterlni dogovor o uzajamnom otvavaranju granica bez obaveze dvonedeljnog karantina, Italija 3 juna, a španski turisti će moći putovati u Italiju od početka jula.


Slovenija je bila prva zemlja članica Eu koja je proglasila kraj pandemije i otvorila svoje granice.


Austrija je otvorila svoje granice prema susednim zemljama, ali još ne i prema Italiji, Grčkoj i Španiji gde je zaraza korona virusom bila više raširena nego u Austriji.


Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Nemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja.


Prihodi od turizma čine prosecno 10 posto BDP EU, a u nekim tradicionalno turističkim, južnim zemljama EU, kao Italiji, Španija i Grčkoj čak 20 posto.


Kada je reč o Srbiji ona je otvorila svoje granice, a od sredine juna naši turisti mogu do Grčke u kojoj inače letuje najveći broj Srba, a poruke epidemiologa i vlasti su, da je najbolje ove godine ostati kod kuće ili bar ne ići tamo gde vas ne žele.