Korona hara i Amazonom: Izolacija nije dovoljna da spasi autohtono selo

Tanjug

subota, 23. 05. 2020. u 00:10

Корона хара и Амазоном: Изолација није довољна да спаси аутохтоно село

EPA/GERNOT HENSEL

Tres Unidos, autohtono selo brazilske prašume u Amazoniji, zabranilo je uzlaz za sve posetioce nadajući se da će ih izolacija sačuvati od virusa
Tres Unidos, autohtono selo brazilske prašume u Amazoniji, zabranilo je uzlaz za sve posetioce nadajući se da će ih izolacija sačuvati od virusa, ali to se nije desilo.


Novi korona virus je, najverovatnije, stigao uz Rio Negro, džinovsku vijugavu reku koja povezuje Tres Unidos sa najvećim gradom Amazonije, Manausom - udaljenim pet sati brodom.


Reke, koje su od životne važnosti za ove udaljene zajednice, sada takođe donose bolest. Na mapi koju je objavila brazilska vlada potvrđene smrti od korona virusa predstavljene su tačkama koje prate reke u tim udaljenim delovima zemlje.


Drama 35 porodica plemena Kambeba ponavlja se u autohtonim zajednicama širom Amazonije, dok se epidemija kreće uzlaznom putanjom iz Manausa, jednog od najteže pogođenih gradova u Brazilu, gde su jedinice intenzivne nege pretrpane, a za sahranjivanje umrlih se koriste masovne grobnice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije