SIRIJSKI sistemi protivvazduhoplovne obrane odbijaju su napad Izraela iznad provincije Alep, saopštila je sirijska državna agencija SANA.

- Naši PVO sistemi odbijaju agresiju Izraela na nebu iznad provincije Alep - navedeno je u saopštenju.

Meta raketnog napada je bio jedan od istraživačkih centara u provinciji.

Drugi detalji nisu navedeni.

Agencija SANA ranije je saopštila da je izraelska vojska u petak izvela još jedan raketni napad na južne oblasti Sirije.

Izraelska vojska redovno raketira objekte u Siriji, a svoje postupke objašnjavaju namerom da spreče da savremeno naoružanje padne u ruke neprijatelja. Prvenstveno, reč je o libanskom pokretu „Hezbolah“, koji ratuju u tom regionu na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

Između Sirije i Izraela ne postoje diplomatski odnosi, a države su u ratu od svog nastanka. Konkretno, zemlje su u dugogodišnjem sukobu zbog statusa Golanske visoravni. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je okupirao Golansku visoravan, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

Pripadnost te visoravni glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

(rs.sputniknews.com)