Švajcarski naučnici OTKRILI: Moguća žarišta korone u kanalizaciji

Tanjug

petak, 01. 05. 2020. u 13:16

Швајцарски научници ОТКРИЛИ: Могућа жаришта короне у канализацији

Depositphotos

Švajcarski naučnici otkrili su virus kovid-19 i u malim koncentracijama u kanalizacionim vodama
Švajcarski naučnici otkrili su virus kovid-19 i u malim koncentracijama u kanalizacionim vodama, što pruža mogući novi način ranog upozorenja na nova žarišta zaraze u trenutku kada mnoge zemlje ublažavaju ili ukidaju mere ograničenja uvedene kako bi se suzbilo širenje pandemije korona virusa.


Ako se ova metoda pokaže efikasnom, analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacije, omogućila bi zdravstvenom sistemu ranu detekciju ponovnog izbijanja epidemije korona virusa, čak sedmicu pre nego što bi to mogli pokazati dijagnostički testovi, ocenjuju stručnjaci.


Korona virus je respiratorna bolest izazvana virusom kovid-19. U svetu je zaraženo je više od 3,3 miliona ljudi, a preminulo je više od 234 hiljade obolelih.


"Otpadne vode ne lažu i odražavaju ono što građani izlučuju u prethodnih nekoliko sati", kaže voditelj znanstvenog tima Kristof Ort iz Saveznog instituta za znanosti i tehnologiju voda Švajcarske, prenosi Rojters.


Naučnici Saveznog instituta za tehnologiju iz Ciriha (ETH) i Lozane (EPFL) kažu da taj metod nadzora još treba poboljšati pre nego što se budu izvlačili jasni zaključci o koncentraciji virusa u uzorcima, ali da su njihovi prvi rezultati ohrabrujući.


Analizirali su otpadne vode iz Lozane, Ciriha i Lugana, uključujući uzorke iz poslednja dva mesta koje su prikupili krajem februara, kad su zabeleženi prvi slučajevi infekcije u Švajcarskoj.


U svim uzrocima su otkrili korona virusa, a koncentracija virusa u najnovijim uzorcima bila je toliko visoka da je analiza bila vrlo jednostavna. Međutim, u uzorcima iz februara, to nije bilo lako utvrditi postojanje virusa kovid-19..


"Nismo očekivali da ćemo uspeti da utvrdimo nešto u otpadnim vodama Lugana u trenutku kad je postojao samo jedan slučaj zarazei iz Ciriha, kad je tamo registrovano samo šest obolelih", kaže Tamar Kon iz EPFL-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SVAJCARCI OTKRISE TOPLU VODU

01.05.2020. 14:11

Kud bi drugo nego u kanalizaciju, ako na dan peremo 100 i vise puta ruke. Ista je stvar i sa hormonskom kontracepcijom, sve u kanalizaciju, i sve nam se to ponovo vraca, ulazi u lancani sistem zivota.

VARAS SE BAKA

01.05.2020. 20:50

@Baba - Kanalizacione vode se preciscavaju, i ponovo se vracaju u vodovodni sistem.