PEKING - Glavni grad kineske provincije Hubei u kome se prvi put pojavio novi virus korona, od danas je ponovo otvoren nakon 76-dnevne blokade.

Grad sa preko 11 miliona stanovnika, koji je najteže pogođen virusom korona u Kini, proslavio je svoje ponovo otvaranje ponoćnom igrom svetala, prenosi Kineski radio internacional.

Vlasti su otvorile puteve koji vode iz grada i dozvolile ljudima da napuste grad automobilom.

Vuhan je od 23. januara bio praktično izolovan od sveta zbog epidemije virusa korona, a saobraćaj sa gradom bio je potpuno obustavljen.

Brojne porodice su razdvojene kad je grad zatvoren, a sada kad su ukinuta ograničenja putovanja, ponovo se mogu okupiti.

Pre nego što je grad ponovo otvoren, centralna kineska provincija Hubei saopštila je da će nastaviti da sprovodi mere protiv virusa Kovid-19, iako je njen glavni grad Vuhan ukinuo zabranu putovanja.


Fakulteti, osnovne i srednje škole, srednje stručne škole, tehničke škole kao i vrtići cele provincije će nastaviti sa odlaganjem početka polugodišta, navodi se u obaveštenju.

Hu Šuguang, predsednik Kineskog narodnog političkog konsultativnog saveta grada Vuhana, rekao je da je kontrola i sprečavanje epidemije i dalje prioritet grada Vuhana, i da bi stanovnici trebalo da budu u pripravnosti.

On je naglasio da, iako ne postoji slučaj zaraze, opasnost od virusa još nije prošla.

''Zadatak kontrole i prevencije ostaje ključan'', zaključio je Hu.